De la 2 lei pe kilogram cât e în prezent, la o valoare 0,3 lei pe kilogram de deşeu aruncat direct la gunoi. Proiectul de lege fost votat deja în Senat, scrie digi24.ro.

Companiile pun produsele ambalate pe piaţă, acestea ajung în magazine şi de aici, la consumatori. Grosul deşeurilor e aruncat la gunoi, şi doar 5 procente din întreaga cantitate ajung să fie reciclate de firmele care colectează ambalaje.

Firmele de colectare îi plătesc pe cei care reciclează.

„Costuri undeva reduse cam cu 200 de lei pe lună, la o factură în medie de 800 de lei”, spune Monica Burghiu, administrator de bloc.

De la firmele de colectare, deşeurile sunt spălate, sortate şi tocate în centre speciale de procesare. Într-un final, fostele deşeuri sunt transformate iarăşi în ambalaje.

Pe principiul că poluatorul plăteşte, companiile care pun în circulaţie ambalajele trebuie să recicleze 60% din cantitatea pusă pe piaţă, iar ţintele de reciclare vor fi şi mai dure in anii următori.

În 2014, autorităţile au descoperit, însă, că România recicla doar pe hârtie. Ca să evite amenzile uriaşe, marile companii producătoare de alimente şi băuturi reciclau fictiv. Frauda a fost de 54 de milioane de euro.

Acum, parlamentarii vor să schimbe legea şi să reducă amenda, de la 2 lei pe kilogram, la doar 0,3 lei pe kilogramul de deşeu aruncat direct la gunoi.

Te-ar putea interesa și: