Cursul de referinţă al euro anunţat de BNR a scăzut cu 0,96 bani (0,21%), până la 4,5442 lei, în vreme ce pentru dolar a fost stabilită o referinţă de 3,5195 lei, cu 0,05 bani mai puţin decât vineri.
În regiune, forintul maghiar se deprecia puternic în faţa euro, cu circa 1%, până la 284,9/euro, iar forintul maghiar pierdea 0,36%, până la 4,15/euro.
Faţă de închiderea de vineri de pe interbancar, leul se întărea cu 0,2%-0,3%.
"Faptul că avem un curs mai scăzut poate fi explicat, pe de-o parte, de lichiditatea relativ proastă la lei, iar, pe de altă parte, acest lucru e amplificat de BNR care mai vinde ceva valută", a declarat un dealer pentru Capital.
Potrivit acestuia, BNR acţionează de timpuriu pentru controlarea inflaţiei prin cursul de schimb, până să opereze o creştere a dobânzii-cheie.
"Când cursul era pe la 4,56-4,58, BNR nu dădea semne că va veni cu vânzare de valută. Între timp, cred că s-au gândit să ţină lucrurile sub control, în ceea ce priveşte inflaţia, prin intermediul cursului de schimb, asta până să ridice dobânda-cheie. În plus, azi au scăzut din nou plafonul la Repo la 4 miliarde lei, de la 5 miliarde săptămâna trecută", a explicat dealerul.