"Recruții noii armate elvețiene au noi bocanci de luptă, făcuți în România. Dar cei care îi produc trebuie să se descurce cu un salariu al foamei", se spune în reportajul televiziunii elevețiene de limbă germană, potrivit digi24.ro.

Aproape 80.000 de perechi de bocanci au fost deja comandați, iar alte 25.000 de perechi urmează să fie livrate la anul. Livrarea bocancilor militari pentru noii recruți din armata elvețiană a fost încredințată firmei italiene AKU, a cărei fabrică se află în nordul României. În această fabrică, angajații sunt plătiți cu mai puțin de doi franci pe oră, adică circa 300 de franci pe lună, brut. Chiar dacă această sumă corespunde salariului minim în România, muncitorii intervievați în reportajul difuzat de RSF povestesc că le e imposibil să-și țină familiile cu acești bani, majoritatea declarând că au fost nevoiți să-și ia credite.

"Pentru că prețul la mâncare este mare, chiria costă aproape cât salariul lunar, iar benzina este relativ scumpă în România", explică jurnaliștii elvețieni. "Doi franci pe oră este mai puțin decât salariul minim în China", arată ei.

Îndeplinirea unor standarde sociale pentru condițiile de lucru poate fi un criteriu de atribuire a contractelor în UE, precizează jurnaliștii elvețieni.

Ce așteptări salariale au românii

Aşteptările salariale pe care le au românii diferă semnificativ în funcţie de gen, vârstă, studii sau domeniul de activitate, arată un studiu realizat de eJobs România. Femeile ar accepta, dacă ar obţine jobul dorit, un salariu minim net lunar de 2.311 lei, cu peste 500 de lei mai puţin decât bărbaţii, care ar dori să câştige 2.880 de lei.

Cercetarea eJobs a evidenţiat că, dintre toţi respondenţii, bărbaţii între 45 şi 65 de ani au cele mai mari aşteptări salariale. Astfel, bărbaţii între 45 şi 54 de ani şi-ar dori să primească un salariu just (salariu considerat corect din punctul de vedere al respondentului) net lunar de 4.146 de lei, în vreme ce bărbaţii între 55 şi 65 de ani ar fi mulţumiţi cu un câştig just net lunar de 4.091 de lei. La fel ca în cazul bărbaţilor, cele mai mari aşteptări salariale le au femeile din grupa de vârstă 45-65 de ani. Spre deosebire de bărbaţi, femeile între 55 şi 65 de ani au cele mai ridicate aşteptări salariale juste, cu 3.853 de lei, în vreme de femeile între 45 şi 54 de ani s-ar mulţumi, lunar, cu 3.527 de lei.

Cele mai mici aşteptări salariale juste sunt pe intervalul de vârstă 18-24 de ani, atât la bărbaţi, cât şi la femei. Bărbaţii între 18 şi 24 de ani se aşteaptă să primească 2.153 de lei net pentru jobul dorit, în timp ce femeile de 18-24 de ani îşi doresc 1.870 de lei net.

Pe niciuna dintre grupele de vârstă analizate de eJobs aşteptările salariale ale femeilor nu le egalează sau nu le depăşesc pe cele ale bărbaţilor. Cele mai mari diferenţe de aşteptări salariale între femei şi bărbaţi (ca valori absolute în lei) se înregistrează pe intervalul de vârstă 25-34 de ani. În vreme ce bărbaţii de 25-34 de ani apreciază că un salariu just pentru jobul căutat este de 3.637 de lei net, femeile din categoria de vârstă menţionată au aşteptări salariale de 2.877 de lei net.