Costurile în creştere, ineficienţa şi tăierile bugetare au adus apărarea europeană într-un punct critic, a subliniat generalul suedez, cu prilejul unui seminar organizat miercuri, la Bruxelles, de preşedinţia cipriotă în exerciţiu a Celor 27.
‘Capabilităţile militare ale statelor membre ale UE se află pe o pantă descendentă accentuată (…) Privind peste câţiva ani în viitor, ţine de un calcul matematic simplu să previzionăm că multe state membre nu vor fi capabile să susţină părţi esenţiale ale forţelor lor armate, aviaţia militară fiind primul exemplu’, a continuat oficialul militar.
Syren a precizat că vorbeşte deschis acum pentru că mandatul său de preşedinte al Comitetului Militar se apropie de sfârşit.
Potrivit generalului suedez, o presiune suplimentară asupra forţelor armate europene o exercită şi costurile ridicate ale operaţiunilor militare, precum cele din Afganistan şi Libia.
Experţi militari acuză guvernele europene că dublează eforturile de apărare prin achiziţionarea de echipament militar conform specificaţiilor naţionale, şi nu printr-o standardizare la nivel european.
În opinia lui Syren, fuziunea aflată în discuţie între concernele EADS, dominat de franco-germani, şi britanicul BAE Systems, care ar crea un gigant în domeniul aerospaţial şi de apărare, cu vânzări totale de 93 miliarde de dolari, ar fi ‘un mare pas înainte’ spre reducerea acestor dublări.
Potrivit generalului Syren, în urmă cu trei ani, bugetele de apărare combinate ale statelor UE se cifrau la circa 200 miliarde de euro pe an, echivalentul cheltuielilor militare cumulate ale Chinei, Rusiei, Japoniei, Indiei şi Arabiei Saudite. Dacă tendinţa actuală continuă, ‘vom vedea în curând China şi Rusia aproape pe picior de egalitate’ cu UE, a atenţionat responsabilul european.
El le-a cerut guvernelor din UE să reacţioneze prin creşterea cheltuielilor şi a cooperării militare, propunând alocarea unei părţi din ce în ce mai mari – începând cu 5% şi până la 25% – din bugetele naţionale de apărare pentru scopuri comune la nivelul UE în următorii 10 ani, până la 50 de miliarde de euro pe an.
Sursa: Agerpres