La rectificarea bugetară pe care Guvernul o va aproba miercuri, vor fi acordaţi bani în plus pentru pensii şi şomaj întrucât a crescut numărul pensionărilor aniticpate şi se estimează o creştere a şomajului în lunile de iarnă.

“Avem o sumă care se acordă în plus faţă de bugetul actual pentru pensii, pentru şomaj şi pentru asistenţă socială. Totalul este de aproximativ 4,6 miliarde lei.

Mai mult este pe pensii, pentru că aici sunt două probleme serioase: este vorba de ieşirile la pensie anticipate majore, în prima parte a anului, şi au scăzut veniturile la bugetul de asigurări, prin reducerile de salarii, prin micşorarea numărului de contribuabili, din cauza şomajului. Deci, trebuia să facem această rectificare, bugetul de stat să ne asigure plata pensiilor până la sfârşitul anului”, a explicat ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

Faţă de anul trecut, şomajul s-a dublat

Ministrul a precizat, totuşi, că faţă de anul trecut în acest moment şomajul s-a dublat, însă fondul de şomaj nu este într-o situaţie precară.

“Şomajul a avut un buget pentru un număr mai mic de oameni, pentru că s-a dublat şomajul faţă de anul trecut. Nu suntem într-o situaţie foarte proastă cu şomajul faţă de anul trecut, numai că trebuie să le asigurăm, iar fondurile din contribuţii nu pot să acopere această creştere. E adevărat că avem norocul că banii aceştia sunt în rezerva fondului de şomaj care s-a adunat în decursul timpurilor, dar o consumăm”, a completat Şeitan.

Şomajul nu va depăşi, la finalul acestui an, nivelul de anul trecut, însă ministrul a recunoscut că actualele cote ale neocupării forţei de muncă au contribuit la reducerea numărului de contribuabili la bugetul de stat, fapt care impune rectificarea pregătită de Guvern.

“Şomajul nu creşte. Dacă aţi observat, a crescut, vara este oarecum în scădere, o să mai crească ceva, dar n-o să depăşim nivelul de la sfârşitul anului trecut”, a spus Şeitan.

Întrebat dacă în iarnă va mai creşte substanţial şomajul, având în vedere reducerea numărului de slujbe sezoniere, ministrul Muncii a răspuns: “Nici vorbă!”. El a admis, însă, că şomajul deja înregistrat, dar mai ales pensionările anticipate, forţează Guvernul să opereze o majorare bugetară de 4,6 miliarde de lei pentru pensii şi prestaţii sociale.