Un seism puternic din Indonezia a făcut numeroase victime. Cel puţin 34 de persoane şi-au pierdut viaţa. Seismul s-a produs în insula indoneziană Sulawesi, au precizat autorităţile. Echipele de salvatori caută supraviețuitori printre ruinele mai multor clădiri prăbuşite, printre care şi un spital, informează AFP.

Acest cutremur cu magnitudinea 6,2, produs în timpul nopţii a provocat rănirea a câteva sute de persoane. O panică generală s-a instalat printre locuitorii din vestul Insulei Sulawesi. În acest loc, în 2018, a mai existat un alt cutremur major.

”Potrivit celor mai recente informaţii, sunt 26 de morţi, toţi în oraşul Mamuju”, a precizat Ali Rahman, şeful agenţiei locale pentru gestionarea catastrofelor. ”Bilanţul ar putea creşte, multe cadavre sunt îngropate sub dărâmături”.

Alte opt persoane au decedat la Majene, o altă localitate din regiunea Mamuju. Informația a fost dată de un alt responsabil local al agenţiei.

La Mamuju, oraşul cel mai afectat din regiune, salvatorii căutau mai mulţi de zece pacienţi. Sunt vizați şi membri ai personalului medical daţi dispăruţi după prăbuşirea clădirii unui spital.

”Spitalul este distrus. S-a prăbuşit. Sunt pacienţi şi angajaţi ai spitalului prinşi sub dărâmături, iar noi încercăm să-i evacuăm”, a declarat pentru AFP Arianto, un responsabil al operaţiunilor de salvate din Mamuju. Acesta a estimat numărul persoanelor prinse sub dărâmături între 10 şi 20. Nu a putut însă confirma dacă mai erau în viaţă.

Amploarea pagubelor în capitala provinciei cu circa 110.000 de locuitori nu este cunoscută până în acest moment.

Au fugit de cutremurul din Indonezia pe motocicletă

Seismul din Indonezia a avut magnitudinea 6,2, potrivit Institutului american de geofizică (USGS). El s-a produs vineri, la ora locală 02:18 (18:18 GMT, joi). Epicentrul seismului a fost localizat la 36 de kilometri sud de Mamuju, la o adâncime relativ mică, de 18 kilometri, a precizat USGS.

În înregistrările video din regiune, apar locuitori care încearcă să părăsească localitatea pe motocicletă sau în maşină trecând pe lângă acoperişuri prăbuşite şi clădiri avariate.

Agenţia de meteorologie şi de geofizică a avertizat asupra posibilităţii unor noi seisme şi a cerut rezidenţilor să evite regiunile de ţărm din cauza riscului producerii unui tsunami.

”Replicile ar putea fi la fel de puternice sau mai puternice ca în această dimineaţă”, a precizat Dwikorita Karnawati, directoarea agenţiei.

Joi, un alt seism cu magnitudinea 5,9  a zguduit provincia Sulawesi de Vest din centrul Indoneziei, a informat agenția de meteorologie și geofizică a țării, susține express.co.uk semnificative.

În 2018, un cutremur cu magnitudinea de 7,5, urmat de un tsunami pe insula Sulawesi, a făcut peste 4.300 de morţi şi dispăruţi.

Arhipelagul indonezian se află pe Cercul de foc al Pacificului, o zonă cu o puternică activitate seismică.

Seism uriaș de 6.2, Pământul s-a cutremurat! Sunt sute de răniți și zeci de decese! Primul bilanț oficial