"Mai avem un drum lung până ce piaţa muncii va începe să opereze în mod firesc. Îngrijorător este mai ales rata mare a şomajului pe termen lung", a declarat oficialul american.

Bernanke atrage atenţia asupra faptului că nu doar rata şomajului este importantă, aceasta arătând doar numărul de persoane care caută de lucru, dar şi faptul că sunt mulţi oameni care nu apar în statistici pentru că pur şi simplu au renunţat la ideea de a-şi căuta de lucru. Totuşi, oficialul american consideră că avansul economiei americane, de minim 2,2% în acest an, va contribui la scăderea ratei şomajului până la sfârşitul acestui an.

Economia americană a creat 243.000 de noi locuri de muncă în ianuarie, peste estimările economiştilor. Numărul celor care nu şi-au găsit un loc de muncă de 27 de săptămâni sau mai mult a crescut la 42,9% din numărul total al şomerilor, de la 42,5% în decembrie.

Sectorul financiar al ţării, pe de o parte, începe să-şi revină. Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs şi JP Morgan Chase au avut creşteri pe bursă de cel puţin 10% în ultimele trei luni.