”Lumea trebuie să fie recunoscătoare guvernatorilor băncilor centrale pentru că au furnizat banii ieftini care au adus economia mondială pe linia de plutire după criza financiară din 2008. Aceştia au făcut o treabă excelentă. Fără ei ne-am fi confruntat cu probleme mult mai grave”, a declarat Angel Gurria într-o conferinţă de presă organizată la Tokyo. Mai multe bănci centrale din întreaga lume, inclusiv Banca Centrală Europeană, Banca Centrală a Indiei şi Banca Centrală din Coreea de Sud, au urmat exemplul Rezervei Federale americane şi au lansat programe de relaxare monetară. Fed a derulat trei programe succesive de achiziţii de active, la fel ca şi Banca Japoniei şi Banca Angliei.

”Însă problema actuală este că reformele structurale nu sunt de resortul băncilor centrale. Educaţia, inovaţia, creşterea competiţiei şi reglementări mai bune…Toate acestea nu au nimic de a face cu băncile centrale”, a spus secretarul general al OECD făcând aluzie la sarcinile care revin guvernelor. În cazul Japoniei, secretarul general al OECD a cerut premierului Shinzo Abe să stimuleze creşterea economică prin reforme structurale curajoase, inclusiv prin atragerea mai multor femei pe piaţa muncii, flexibilizarea pieţei muncii şi creşterea productivităţii. De asemenea, Angel Gurria a tras un nou semnal de alarmă cu privire la datoria publică a Japoniei, 226% din PIB, cea mai mare povară a datoriei din rândul statelor dezvoltate. În sfârşit, Gurria a insistat asupra necesităţii majorării taxei pe consum până la 10% în condiţiile în care media în OECD este de 20%.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii. (Sursa: Agerpres)