În ultima vreme preţul gazelor a crescut pe piaţa spot în relaţie cu preţul petrolului şi există o tendinţă de creştere pentru acesta din urmă, a estimat Alexey Miller. 

"Vedem deja dinamica preţurilor pentru petrol şi produse petroliere în trimestrul patru şi, pe cale de consecinţă, influenţa lor asupra preţului gazelor. De aceea putem spune că preţul mediu pentru livrarea de gaze pe piaţa europeană va fi mai mare în primul trimestru din 2017 decât în ultimul trimestru din 2016", a spus Miller, citat de Agerpres. 

Şeful Gazprom a mai spus că grupul rus are dreptul de a limita livrările dacă Ucraina va începe să ia, ilegal, o parte din gazele naturale care tranzitează Ucraina. 

"Contractul din 2009 stipulează foarte clar că, dacă Ucraina va începe să ia gaz fără sancţiuni, Gazprom are dreptul de a limita livrările cu cantitatea luată în mod ilegal. Este analizată şi posibilitatea ca Gazprom să înceteze complet livrările", a subliniat Alexey Miller. 

În primele şase luni ale acestui an, vânzările de gaze ale Gazprom au crescut cu 8%, până la 1.755 miliarde ruble (24 miliarde de euro) graţie unui avans de 19% a vânzărilor spre Europa. Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.