‘Nu intenţionăm să creăm o altă structură, o poliţie fiscală. ANAF se află proces de restructurare şi vor fi comasate Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor, la nivelul structurilor judeţene şi la nivel naţional. Va fi o structură unică pe partea de control şi în cadrul acesteia va funcţiona Direcţia de Monitorizare a persoanelor fizice, pentru cei ale căror venituri sunt neconforme cu cheltuielile’, a spus Blejnar.

Direcţia de Monitorizare a persoanelor fizice va gestiona riscurile care ţin de neconformarea persoanelor fizice cu venituri foarte mari şi va viza, de asemenea, asigurarea unor servicii de asistenţă şi a unui dialog bazat pe transparenţă în relaţia cu aceşti contribuabili.

În SUA, de la primii 1 la sută dintre contribuabilii persoane fizice cele mai bogate sau cu cele mai mari venituri se colectează anual aproximativ 40 la sută din totalul impozitului pe venit la nivel federal. În România, primele 1 la sută dintre persoanele fizice plătitoare de impozit pe venit datorau aproximativ 20 la sută din totalul impozitului pe venit stabilit la nivel naţional.

Încasările din impozitul pe venit şi pe salarii deţineau o pondere de 21 la sută în totalul încasărilor din principalele impozite şi taxe la bugetul de stat, în semestrul I 2010.

Potrivit preşedintelui ANAF, în perioada următoare vor fi desfiinţate şi comasate foarte multe administraţii fiscale.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi instituţiile din subordine – Garda Financiară, Direcţiile Generale de Finanţe Publice şi Autoritatea Naţională a Vămilor – vor fi restructurate în perioada imediat următoare. România are 424 de administraţii fiscale înfiinţate în ultimii 20 de ani pe criterii mai mult sau mai puţin hilare, atenţiona recent şeful Fiscului. Există administraţii în aceeaşi comună care deservesc comune diferite şi administraţii cu eficienţă zero din punct de vedere al costului colectării.
SURSA: Agerpres