Redăm integral comunicatul de presă:

”Observ că, în corul celor care critică si analizează activitatea ANAF, pornind de la principiul că orice inițiativă sau rezultat al instituției sunt din start greșite, se alătură zilnic câte cineva. Dacă până acum, corul era format preponderent din persoane de la care poți avea cu greu pretenția că înțeleg ce înseamnă administrarea fiscală, fiind mânați de simple interese politicianiste, ieri am văzut că domnul Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal, sugerează opiniei publice că rezultatele bune ale colectării pe primul trimestru sunt conjuncturale și că nu ar reflecta o îmbunătățire reală.

Mă așteptam ca domnul Dumitru să aibă o mai bună înțelegere atât a fenomenului economic, cât și a mecanismelor de administrare fiscală, mai ales că ANAF i-a pus la dispoziție, în toate cazurile, datele solicitate.

 

Am înțeles că dânsul consideră că " supraperformanţa la venituri este explicată de rambursările anticipate de TVA". În afara faptului că nu există noțiunea sau actul administrativ de rambursare anticipată, atât timp cât n-ai cum să rambursezi o sumă care nu a fost solicitată spre rambursare, mult mai surprinzător este raționamentul utilizat.

Înainte de toate, i-aș sugera însă să-și reamintească faptul că atunci când am preluat ANAF am găsit declanșată procedura de infringement din cauza întârzierilor mari la rambursările de TVA. Faptul că am redus numărul deconturilor de TVA nesoluționate cu întârziere de peste 180 de zile, de la câteva mii la câteva zeci, capitalizând astfel mediul de afaceri, nu era bine nici atunci, pentru că nu colectam mult în plus, și văd că nu e bine nici acum când am colectat cu mult peste program.

Cât despre declarațiile unor politicieni, deranjați de eficiența ANAF, mă bucur că domnul Ludovic Orban s-a trezit din letargie și se implică activ în spațiul public, inclusiv în domeniul fiscalității. I-aș sugera să-și concentreze însă eforturile pe reforma transporturilor, unde toți specialiștii îi ”recunosc” competența, cum ar fi evoluția proiectelor Transalpina și a aeroportului internațional de la Adunații Copăceni.

Subliniez încă o dată faptul că nu intenționez să las instituția pe care o conduc, și nici munca mea, să fie folosite în războaiele purtate de diverși politicieni sau grupuri de interese.