„Analiștii vorbesc de multă vreme despre sfârșitul unui sistem (mondial) condus de Statele Unite și de emergența unui secol asiatic. Ceea ce e pe cale să se producă sub ochii noștri”, a afirmat luni șeful diplomației europene, Josep Borrell.

După părerea sa, lumea se schimbă cu mare viteză și criza coronavirusului acționează în această privință ca un catalizator. „Ea întărește o tendință deja marcată dinainte, a adăugat Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, cu ocazia unei reuniuni anuale a diplomației germane la Berlin.

O lume fără lider clar

„Noi trăim într-o lume fără lider clar, în care Asia ocupă din ce în ce mai mult loc la nivelurile economiei, securității și tehnologiei. Dacă secolul al XXI-lea ar trebui să fie „secolul asiatic”, așa cum al XX-lea a fost „secolul american”, am putea fi puși în situația de a constata că pandemia va fi fost pivotul acestei schimbări, a adăugat spaniolul.

„Este într-adevăr prima mare criză de decenii în care Statele Unite nu preiau conducerea răspunsului internațional. Poate nu țin s-o facă, dar constatăm tensiuni tot mai mari peste tot, în special între Statele Unite și China”.

În opinia dlui Borrell, există riscul ca UE să fie prinsă la mijloc. „Presiunea pentru a alege o tabără capătă din ce în ce mai multă importanță. Ca Uniune Europeană, noi trebuie să dăm prioritate valorilor noastre și intereselor noastre și să evităm să fim folosiți de unul sau de altul”, a adăugat el.