România se bate pentru noi investiţii străine cu Polonia, Bulgaria, Cehia şi Ungaria şi în prezent nu are o situaţie atât de bună comparativ cu aceste state, a declarat preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

“Oamenii văd oportunităţi şi în alte state din UE. De exemplu, investitorii se uită la state precum Polonia, care nu a intrat în recesiune. Dacă au dolari disponibili pentru investiţii, investitorii se uită la România, dar în comparaţie cu Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Cehia. În aceste comparaţii din nefericire nu stă atât de bine”, a spus şeful BCR.

El a arătat că România trebuie să îmbunătăţească rapid această situaţie.
„De fapt trebuie să îmbunătăţim situaţia mai rapid şi mai bine decât competitorii noştri, iar aceasta este dimensiunea provocării pentru noi, dar trebuie să începem”, a continuat Bruynseels.

România are potenţial pe termen lung

Pe de altă parte, şeful BCR consideră că piaţa din România este atractivă întrucât este mare, existând 22 milioane de români, iar gradul de bancarizare este redus.

„De aceea suntem aici, pentru că vedem potenţialul pe termen lung. De aceea sunt şi celelalte bănci aici. Dacă te uiţi la această piaţă, prin comparaţie cu altele din regiune, ar fi ultima din care ţi-ai retrage banii. Bancherii nu se uită la termen scurt când investesc într-o ţară, ci la termenul lung. Aş spune că acesta ar fi ultima piaţă de pe care m-aş retrage”, a spus Bruynseels.
În ceea ce priveşte absorţia de fonduri europene, Bruynseels a arătat că Guvernul a întâmpinat unele dificultăţi, iar atenţia autorităţilor a fost distrasă.

“Mai recent am lucrat în cadrul Consiliul Investitorilor Străini pentru a promova un plan de iniţiative pentru revigorarea creşterii economice în România. În mod cert atenţia Guvernului a fost îndreptată către FMI şi aprobarea celei de-a şasea tranşe. Sper că atunci când ne întoarcem din vacanţă, în septembrie, vom avea nu numai dialog, ci şi nişte acţiuni”, a spus şeful BCR.

Dacă guvernul ar vrea să facă ceva, ar putea să o facă

El a explicat că în ceea ce priveşte proiectele private cofinanţate din fonduri europene există lipsă de capital a antreprenorilor.
În ceea ce priveşte declaraţiile preşedintelui executiv al Erste Bank, Andreas Treichl, legate de faptul că România a absorbit doar 38 milioane euro din 35 miliarde euro disponibile, Bruynseels a spus că şeful grupului austriac este frustat în legătură cu proiectele mari cofinanţate din fonduri europene.
“Dacă ai investi cât a investit Treichl în România, peste 4 miliarde euro, şi tu ai fi frusta”, a spus şeful BCR.

El a consideră că problema pentru implementarea proiectelor mari este legată de voinţa politică de a le realiza.
“Dacă guvernul ar vrea să facă ceva, ar putea să o facă. Dacă ai voinţa poţi achiziţiona capacitatea”, a continuat Bruynseels.
Totodată, şeful BCR a menţionat că situaţia economică din România este una dintre cele mai dificile dintre ţările în care activează grupul austriac Erste.

Referitor la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind “obrăznicia” băncilor, Bruynseels a spus că deficitul bugetar e o problemă de venituri şi cheltuieli ale Guvernului şi nu are nimic de-a face cu băncile.
Erste Bank a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la 69,17%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR.