„Instituţia este credibilă, ar putea face acest lucru bine şi rapid (…) Aşteptaţi până când vom avea un proiect de supervizare globală a băncilor din zona euro. Dacă ar fi finalizat astăzi, l-am putea pune în aplicare mâine”, a afirmat el, într-un interviu ce urmează să apară în ediţia de marţi a cotidianului Handelsblatt.
Liderii zonei euro au decis la 29 iunie să creeze o supervizare centralizată a băncilor naţionale, înainte de a putea recapitaliza băncile aflate în dificultate direct din fonduri europene.
Cu toate că detaliile formei sale nu au fost încă stabilite, majoritatea liderilor europeni vor ca aceasta să îi fie conferită Băncii Centrale Europene (BCE), ce ar putea apela la băncile centrale naţionale care dispun de puteri extinse de supervizare. În context, Noyer a pledat pentru supervizarea europeană a tuturor băncilor şi nu doar a celor mai importante. „Nu am ajuns în această situaţie dificilă din cauza băncilor sistemice, ci a unităţilor de talie mică şi mijlocie active pe pieţele lor interne”, a explicat el.
Sursa: Agerpres