Procurorii italieni care luptă împotriva criminalităţii organizate au pus sub urmărire penală trei directori importanţi ai grupului bancar UniCredit SpA, pentru presupuse afaceri cu un antreprenor care are legături cu mafia siciliană (Cosa Nostra), conform unui ordin de percheziţie al procurorilor văzut de Reuters.

Conform documentului, adjunctul preşedintelui UniCredit, Fabrizio Palenzona, şi alţi doi directori importanţi au aranjat finanţarea acordată unui antreprenor italian care, susţin procurorii, ar avea legături cu Matteo Messina Denaro, unul dintre cei mai căutaţi bărbaţi din Italia şi posibilul nou lider al mafiei siciliene.

Într-o declaraţie publicată joi de UniCredit, Massimo Dinoia, un avocat care îl reprezintă pe Palenzona a dezminţit acuzaţiile conform cărora Palenzona ar avea legături cu Cosa Nostra, după ce birourile sale au fost controlate de poliţia italiană.

„Nu s-a găsit nimic în timpul cercetărilor deoarece nu era nimic de găsit. Domnul Palenzona nici măcar nu cunoaşte persoana care, conform anchetatorilor, se presupune că ar fi ajutat-o şi instigat-o la infracţiuni”, susţine Massimo Dinoia.

UniCredit a luat la cunoştinţă informaţiile privind investigaţiile judiciare demarate la adresa celor trei directori ai băncii iar anumite plângeri nu au putut fi dovedite, se arată în comunicatul grupului italian.

Investigaţia vine într-un moment dificil pentru UniCredit, care intenţionează să concedieze aproximativ 10.000 de angajaţi – 7% din forţa sa de muncă – pentru a-şi reduce costurile şi a-şi majora profitul. Planificatele reduceri de personal vor avea loc în Italia, Germania şi Austria şi includ cele 2.700 de concedieri anunţate deja în Italia.

UniCredit, grup care operează în 17 ţări, cu 8.400 de oficii bancare şi 146.000 de angajaţi, a anunţat deja că va elimina 2.700 de locuri de muncă până în 2018 conform unui plan strategic pe cinci ani anunţat anterior şi care urmează să fie implementat. În prezent însă, UniCredit lucrează la revizuirea planului strategic, prezentat în urmă cu 18 luni, în ideea de a reduce costurile şi a creşte veniturile.

În primul semestru din acest an, UniCredit a înregistrat câştiguri care au depăşit uşor un miliard de euro, în timp ce rivala Intesa Sanpaolo a raportat un profit uşor peste două miliarde de euro. Dar indicele de adecvare a capitalului al Intesa Sanpaolo a urcat la 13,3% la 30 iunie, unul dintre cele mai ridicate din Italia, în timp ce UniCredit avea un indice de 10,4%.

UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. Cele mai mari bănci italiene, UniCredit şi Intesa Sanpaolo, sunt prezente şi pe piaţa din România. AGERPRES