Într-un interviu acordat Revistei Capital, Ufuk Tandogan lasă de înţeles că, în cazul în care Legea Dării în Plată va intra în vigoare, băncile ar putea schimba criteriile de eligibilitate şi valoarea avansurilor.

Capital: Care sunt principalele oportunități pentru bănci în 2016?

Ufuk Tandogan: După mulți ani, economia se află acum pe un trend ascendent. Acest trend pozitiv este încurajat de consumul privat, stimulat la rândul său de creșterea salariilor, dar și de o inflație și o rată a dobânzii scăzute. Cererea pentru credite a început să crească, iar băncile își pot dezvolta acum liniile de business într-un mediu bun. În același timp, în contextul în care sistemul bancar local se află în plin proces de consolidare, pentru unele bănci, 2016, dar și următorii ani, vor fi o oportunitate de a realiza fuziuni sau de a achiziționa portofolii.

Capital: Care este principala amenințare pentru situația financiară a băncilor?

Ufuk Tandogan: Consider că ce a fost mai rău a trecut. De altfel, sistemul bancar a făcut progrese importante în ceea ce privește soluționarea celei mai mari probleme și anume rata creditelor neperformante. Băncile din România sunt bine capitalizate, așadar nu sunt atât de vulnerabile la șocurile interne și externe. Totuși, știm că există o problemă în termeni de eficiență structurală a sistemului bancar și este momentul pentru ca instituțiile financiare să își schimbe structura organizațională pentru a putea deservi cât mai bine clienții. Băncile care nu vor putea fi competitori puternici în acest context, vor ieși de pe piață, iar acest lucru va fi o amenințare pentru unele bănci, dar o oportunitate pentru altele.

Capital: Cum estimați că va evolua sistemul bancar românesc în acest an?

Ufuk Tandogan: 2015 a însemnat începutul procesului de consolidare a sistemului bancar. Anul trecut am văzut fuziuni importante, ceea ce a determinat scăderea numărului de jucători de pe piață. Anul acesta cel mai probabil procesul de consolidare va continua, așadar ne așteptăm la alte posibile fuziuni și achiziții de portofoliu. Pe de altă parte, rata creditelor neperformante a scăzut în 2015, iar anul acest vom putea vedea efectele pozitive ale acestei scăderi asupra industriei financiare, dar și asupra întregii economii.

Capital: Care ar trebui să fie prin­cipala strategie de susținere a activității bancare, anul acesta?

Ufuk Tandogan: În 2016, pentru a putea sprijini activitatea bancară, instituțiile financiare ar trebui să se concentreze mai mult pe restructurarea la nivel organizational pentru a crește nivelul de eficiență și productivitate. În acest sens, și îmbunătățirea serviciilor oferite clienților ar trebui să fie un element de sprijin important. De asemenea, în contextul în care am intrat deja într-o eră digitală, băncile trebuie să își adapteze serviciile și produsele și să răspundă nevoii tot mai mari a clienților de mobilitate și flexibilitate.

Capital:  Cum credeţi că va evolua creditarea în acest an?

Ufuk Tandogan:  Din august 2015 nivelul de creditare a început să se îmbunătățească. De altfel, anul trecut, creditele noi au crescut cu 30% față de anul anterior. Segmentul Corporate a fost, în acest sens, unul dintre factorii care stimulat evoluția pozitivă a creditării, în contextul în care cererea din partea companiilor a crescut constant. Prin urmare, experții noștri sunt mai mult decât optimiști că acest trend crescător va continua și anul acesta.

Capital:  Cum comentaţi Legea Dării în Plată?

Ufuk Tandogan: Legea dării în plată a dat naștere multor discuții din cauza posibilelor sale efecte. În forma pe care o are acum, legea poate provoca încetinirea creditării, creșterea avansurilor pentru împrumuturi, dar și a vârstei la care un client va achiziționa o casă prin intermedul unui credit.

Capital:  Credeţi că băncile vor scoate noi produse, pe lângă cele cu Darea în Plata, care să fie mai atractive pentru clienţi?

Ufuk Tandogan:  În momentul în care legea dării în plată va intra în vigoare, băncile vor trebui să se adapteze la noile cereri de pe piață. În acest sens, lansarea de noi produse și servicii va fi obligatorie pentru a putea atrage clienții. Iar acest lucru va aduce și posibile schimbări ale criteriilor de eligibilitate, creșteri ale avansurilor, în așa fel încât noile produse și servicii să se alinieze efectelor legii. În contextul dat, Garanti Bank, la fel ca și celelalte bănci de pe piața locală, vor trebui să se adapteze legii dării în plată. Vom fi atenți la cum va evolua sectorul bancar, vom evalua riscurile și vom acționa corespunzător.

Capital: Ce rezultate financiare a avut Garanti Bank în 2015?

Ufuk Tandogan:  An de an ne propunem să ne dezvoltăm toate luniile de business – Retail, IMM-uri și Corporate –  într-un mod echilibrat. În 2015 am înregistrat o creștere semnificativă la nivelul portofoliului nostru de credite. Volumul total de credite pe toate segmentele a ajuns la finalul anului trecut la 6,74 miliarde de lei, o creștere cu 15,7% de la an la an. În 2015, creditele acordate segmentului corporate au înregistrat cea mai mare creștere, de 28%, cele acordate IMM-urilor cu 8,6%, iar cele adresate segmentului retail cu 10,8%.
Volumul depozitelor a crescut, de asemenea, în 2015, cu 5,73%, la 5,73 miliarde lei. Mai mult, în 2015, banca și-a majorat cota de piață, iar în acest moment, Garani Bank este a zecea bancă din sistem.

Anul acesta, cel mai probabil, procesul de consolidare va continua, așadar, ne așteptăm la alte posibile fuziuni și achiziții de portofoliu. Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank