„Vânzarea este în linie cu strategia companiei de a profita de creşterea preţului proprietăţilor din Bucureşti, care beneficiază de continua creştere economică – de 3% pe an, în medie, precum şi de interesul crescut pentru proprietăţile rezidenţiale, comerciale şi industriale de pe piaţa locală“, se arată într-un comunicat al investitorului.

După plata datoriilor, ciprioţii se vor alege cu un venit net de circa 450.000 de euro de pe urma acestei vânzări. În plus, proporţia apartamentelor închiriate din portofoliul companiei se va mări, de vreme ce în acest moment doar 25% dintre locuinţele deţinute sunt şi închiriate. Preţul de vânzarea al celor 16 apartamente, valorifică unităţile locative la o medie de circa 41.000 euro bucata.

„Managementul eficient al locuinţelor din Linda a atras interesul potenţialului cumpărător şi a creat o oportunitate într-o zonă în care asemenea tranzacţii nu s-au realizat în ultimii ani“, a declarat Lambros Anagnostopoulos, CEO-ul Secure Property.

Investitorul cipriot a cumpărat în 2014 pachetul de 16 apartamente în cadrul proiectului Linda Residence. Complexul, localizat în apropiere de centrul comercial Cora Pantelimon din Bucureşti, este format din 220 de de locuinţe amplasate în opt clădiri cu două etaje şi mansardă. În cadrul proiectului mai există patru clădiri, cu un regim de înălţime P+3, care au o destinaţie mixtă de spaţii comerciale şi de birouri. Linda Residence a fost dezvoltat de firma RRG Estate, controlată de doi oameni de afaceri din Rusia.

Anul trecut, ciprioţii şi-au concentrat efortul investiţional aproape exclusiv pe România. Compania a cumpărat magazinul Praktiker din Craiova de la fondul cipriot Bluehouse Capital pentru 6,1 mil. euro, preţ cu 39% sub cel plătit de vânzător cu patru ani în urmă. Magazinul de bricolaj, care are o suprafaţă închiriabilă brută de 9.385 mp, produce un venit operaţional net de circa 1 mil. euro pe an.

Proprietatea face parte dintr-un pachet de active pe care Secure Property l-a cumpărat cu 23,2 mil. euro. Pe lângă magazinul din Craiova, fondul de investiţii a mai preluat 24,35% din clădirea de birouri Delea Nouă (sediul ANCOM) şi un pachet de locuinţe în Bucureşti şi Sofia, toate cu o valoare de 18,6 mil. euro.  Pachetul de locuinţe din Bucureşti se referă la 82 de apartamente din cadrul ansamblului rezidenţial Green Lake, situat pe malul lacului Griviţa, la dezvoltarea căruia au contribuit şi ciprioţii.

La iniţierea achiziţiei, compania şi-a anunţat acţionarii că întregul pachet de active va creşte veniturile anuale ale Secure Property cu peste 8 mil. euro.

În România, ciprioţii mai deţin parcul logistic Innovations din Clinceni, cumpărat cu 12,6 mil. euro, clădirea de birouri EOS Business Park – sediul Danone – cumpărată de la familia Tănăsoiu pentru 5,85 mil. euro; un portofoliu cu 122 apartamente în ansamblurile rezidenţiale Doamna Ghica Plaza, Linda Residence, Monaco Towers şi Blooming House, din care 64% sunt închiriate; şi un teren de 4,8 hectare în cadrul Green Lake, păstrat pentru dezvoltări viitoare.

Restul proprietăţilor companiei sunt răspândite în Ucraina, Bulgaria şi Grecia.