Secretul pentru cel mai bun pui la cuptor.  În primul rând, trebuie să alegem un pui de calitate foarte bună, dacă se poate crescut în curte. În plus, trebuie scos din frigider, cu o oră înainte de a-l pregăti, astfel încât să fie la temperatura camerei când ajunge în cuptor. Carnea pusă direct în cuptor, de la frigider, ai putea să se gătească neuniform, conform HomesandGardens.

Secretul pentru cel mai bun pui la cuptor

Pentru că are mai puține grăsimi, puiul poate ajunge pe masă prea uscat, fie foarte ars, dacă nu știm cum să-l pregătim.

„Pieptul de pui este o bucată de carne slabă și delicată: o carne plăcută și versatilă, atunci când este tratată cu grijă, dar neiertătoare, dacă este gătită prea mult”, spune bucătarul și bloggerul culinar Dennis Littley. „Întotdeauna încep prin a bate pieptul de pui până la o grosime uniformă, de aproximativ unu până la un centimetru și jumătate. Acest lucru asigură o gătire uniformă, astfel încât să obțineți o margine aurie satisfăcătoare, fără un mijloc uscat.”

Apoi așezați pieptul de pui pe o tavă de copt cu hârtie de copt sau folie și stropiți cu puțin ulei de măsline deasupra.

„Dacă vreau simplitate, coacerea directă la cuptor funcționează excelent”, spune Dennis. „Începeți la foc mare pentru margini crocante sau la un foc mai mic pentru un finisaj mai delicat”, explică el.

Pentru metoda mai lentă, e nevoie de un timp de gătire de aproximativ 30 de minute la 175-200°C. Dacă vreți un pui rapid și crocant, puteți coace la 230°C timp de doar 15 minute.

Cum se gătește puiul la air fryer

Nu e nevoie să preîncălziți friteuza cu aer; setați-o doar la o temperatură de aproximativ 190-200°C.

„Prăjirea pieptului de pui la air fryer este metoda mea preferată”, spune chef Clare Bedson. „Îl gătesc la 190°C timp de aproximativ 15 minute, întorcându-l la jumătatea timpului. Obțineți un exterior auriu și un centru suculent, fără a-l usca”, adaugă ea.

Învelirea cărnii în folie ajută la păstrarea umidității. Căptușeala coșului friteuzei cu folie va prinde sucurile și va face curățarea aparatului puțin mai ușoară.

Cum se gătește la tigaie

Metoda clasică de prăjire în tigaie este o metodă consacrată de a găti pieptul de pui și este o opțiune mai rapidă.

„Prăjiți la foc mediu-mare, timp de 5-6 minute, pe fiecare parte; acoperiți tigaia în ultimele minute pentru a reține aburul și a-l menține umed”, sfătuiește Clare.

De asemenea, puteți pune pieptul de pui la cuptor pentru câteva minute, după ce l-ați gătit în tigaie.

„Pe aragaz, o prăjire la foc mediu-mare oferă acea crustă minunată, apoi poate fi ținut la cuptor la 190°C”, explică Dennis.

Cum să gătești pui la grătar

Preîncălziți grătarul și, după ce ați condimentat și marinat puiul, acoperiți și gătiți până când apar urme de grătar – acest lucru ar trebui să dureze aproximativ 5 minute pe fiecare parte.

Pentru a păstra umiditatea și aroma, țineți puiul la marinadă.

„Este o modalitate excelentă de a adăuga umiditate și aromă pieptului de pui, indiferent de modul în care îl gătești; doar 30 de minute într-o soluție de apă sărată face minuni”, spune Clare.