Cum poți alunga țânțarii fără a folosi insecticidele toxice. Acest lucru nu poate fi o consolare nici măcar pentru cel mai înfocat iubitor de natură, dacă nu poate adormi noaptea din cauza țânțarilor.

Există modalități de a ține țânțarii la distanță, unele mai eficiente decât altele, unele mai toxice decât altele.

Nu există niciun motiv să recurgi la substanțe chimice, în condițiile în care există alternative naturale disponibile. Uleiul de pin este unul dintre cele mai puternice uleiuri esențiale când vine vorba de respingerea țânțarilor. Este sigur, natural și ușor de preparat acasă, sugerează Hunker.com.

Cum poți alunga țânțarii fără a folosi insecticidele toxice

Deși există multe produse împotriva țânțarilor, majoritatea se bazează pe substanțe chimice sintetice, cu pericole cunoscute pentru mediu și oameni. Substanțele chimice utilizate în mod obișnuit în produsele repelente împotriva țânțarilor includ piretroizii sintetici, care pot fi foarte toxici pentru oameni. Ciflutrina este legată mai ales de declinul albinelor.

Țânțarii au devenit mai rezistenți la insecticidele chimice

Țânțarii au devenit mai rezistenți la insecticidele chimice, fiind mai puțin eficiente. Prin contrast, uleiul de pin este extras din acele de pin. O analiză sistematică a tuturor produselor repelente împotriva țânțarilor pe bază de plante a constatat eficiența a numeroase uleiuri esențiale, uleiul de pin clasându-se pe locul trei.

Uleiul de pin conține 19 compuși diferiți

Singurul ulei disponibil care a ieșit învingător a fost citronela. Puteți folosi sucul de lămâie ca repelent împotriva țânțarilor, dar dacă nu preferați mirosul, uleiul de pin, cu parfumul său distinctiv se află pe locul doi. Uleiul de pin conține 19 compuși diferiți, inclusiv terpinenul, care are cea mai mare activitate repelantă dintre compușii din uleiurile esențiale.

Cum să prepari repelent pentru țânțari cu ulei de pin

La fel ca alte uleiuri esențiale, uleiul de pin vine într-o formă foarte concentrată, așa că trebuie diluat pentru utilizare. Când manipulați forma nediluată, purtați mănuși și ochelari de protecție, deoarece poate fi iritant pentru ochi sau piele. A nu se lăsa la îndemâna copiilor, deoarece uleiul de pin nediluat poate fi toxic dacă este ingerat sau inhalat.

Uleiul de pin poate fi iritant pentru pielea animalelor de companie, fiind toxic dacă este ingerat.

Pentru a prepara un repelent împotriva țânțarilor cu ulei de pin, adăugați pur și simplu câteva picături de ulei la câteva linguri de ulei de măsline sau ulei de cocos. Dacă preparați o cantitate mare de repelent, puteți adăuga o capsulă de vitamina E ca și conservant.

Amestecați uleiurile într-un borcan de sticlă, închisă la culoare, sau într-o sticlă cu pulverizator pentru a preveni să râncezească. Testați repelentul pe o porțiune de piele. Dacă pielea devine iritată, întrerupeți utilizarea și să consultați un medic.

Puteți dilua repelentul sau puteți prepara unul pentru insecte cu extract de vanilie sau ulei de scorțișoară. Depozitați repelentul într-un loc răcoros și folosiți-l ca pe orice altă loțiune.