În pieţele din țară, urzicile bat carnea la preţ, ajungând la circa 30 de lei kilogramul. De asemenea, cartofii noi sunt la 15-30 de lei kilogramul, în funcţie de piaţă, iar ceapa a ajuns să se vândă cu 8 lei/kilogram.

În plus, Paştele se apropie, iar de carnea de miel se va apropia doar cine își va permite. Unele fotografii postate pe internet arată că preţul unui kilogram de miel în unele supermarketuri ajunge la 135 de lei.

Recent, INS a anunţat că rata anuală a inflaţiei a crescut la 15,5% în luna februarie, după ce scăzuse în luna ianuarie. Scumpiri dramatice s-au înregistrat la cele mai importante produse alimentare. Începând cu luna decembrie 2022, rata inflației din România a început să scadă uşor, însă creșterile galopante ale prețurilor la alimente de baza îi determină în continuare pe români să cumpere mai puțină mâncare.

Și vânzătorii resimt chibzuința cumpărătorilor. Cei mai vulnerabili în fața scumpirilor sunt pensionarii. În luna ianuarie, cel mai mult s-a scumpit zahărul, al cărui preț a crescut cu 63% faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Untul s-a scumpit cu 47%, făina – cu 31%, cartofii – 35%, uleiul – 34%, gazele – 28%, energia electrică – 21%.

Cum a evoluat inflația într-un an

– Februarie 2022: 8,5%

– Februarie 2023: 15,5%

– Zahăr + 63,56%

– Unt +44,85%

– Făină +26,85%

– Cartofi +34,82%

– Ulei +29,52%

– Margarină +34,89%

– Lapte de vacă +32,39%

– Gaze +41,94

– Energie electrică +27,20%.

Cum se foloseşte aplicaţia Monitorul preţurilor

Pentru cei care caută cele mai ieftine produse există o aplicație pe care o pot folosi în acest sens. Platforma se numește Monitorul Prețurilor. Românii pot căuta şi verifica acolo atât prețurile alimentelor, cât și pe cele ale carburanților. De asemenea, ei pot alege spre ce magazin sau comerciant să se îndrepte pentru cumpărături.

Așadar, se accesează pagina www.monitorulpreturilor.info și se selectează „produse alimentare”. Aplicația va localiza zona în care se află persoana care accesează platforma și va afișa mai multe filtre de căutare. Din meniu poți să selectezi să afișeze produsele magazinelor care se află la ce distanță vrei.

Un buton roșu pe care scrie „coș” îţi deschide o listă predefinită cu alimente. De la butonul „Rețea” poți selecta de la ce lanțuri de supermarketuri vrei să îţi afișeze produsele. Trebuie specificat că pentru a da căutare este necesar ca în coș să fie selectate minimum 5 produse.