Cartofii prăjiți par, la prima vedere, extrem de simplu de preparat. În realitate, nu este atât de ușor pe cât se crede ca ei să iasă crocanți și fragezi în același timp. Pentru ca acest lucru să iasă fără prea multe bătăi de cap, este nevoie să faci un anumit pas înainte să pui cartofii feliați în tigaia cu ulei.

Secretul pentru cei mai buni cartofi prăjiți, care să aibă o textură crocantă la exterior și să fie fragezi în interior este unul extrem de la îndemâna tuturor. Pentru a obține acest lucru trebuie prăjiți în două etape.

Cei doi pași pentru cartofi prăjiți perfecți

Astfel, după ce am spălat bine cartofii și i-am tăiat în forma dorită, trebuie să punem ulei în tigaie și să îl lăsăm să se încălzească la o temperatură mai scăzută decât de obicei, cum ar fi 150-160°C. Ulterior, adăugăm cartofii tăiați și îi lăsăm să se prăjească timp de aproximativ 5-7 minute. Astfel, se va forma o crustă fină la exteriorul cartofilor, fără să se rumenească prea mult.

Pasul doi îl presupune prăjirea cartofilor la temperatură înaltă pentru a obține crusta crocantă dorită. Tot ce trebuie să faci este să încălzești uleiul la o temperatură mai ridicată, în jur de 180-190°C și să adaugi din nou cartofii. Lasă-I timp de 3-5 minute să se prăjească complet, până când devin aurii și crocanți. La final, trebuie să te asiguri că ai scurs excesul de ulei înainte de a-i servi. În consecință, scoate cartofii prăjiți din tigaie și așează-i pe un șervețele de hârtie pentru a se scurge de uleiul în exces. Acest lucru va contribui la menținerea texturii crocante și a gustului autentic al cartofilor prăjiți.

Substanța care crește riscul de anxietate

Trebuie spus că, recent, o echipă de cercetători din Hangzhou, China, a descoperit că un consum frecvent de alimente prăjite, în special cartofi prăjiți, a fost asociat cu un risc cu 12% mai mare de anxietate și cu 7% mai mare de depresie decât în cazul persoanelor care nu consumau alimente prăjite. Legătura a fost mai pronunțată în rândul bărbaților tineri și al consumatorilor mai tineri.

În noul studiu, cercetătorii sugerează că acrilamida, o substanță chimică formată în timpul procesului de prăjire, în special în cartofii prăjiți, este de vină pentru riscul mai mare de anxietate și depresie.