O echipă de cercetători din Hangzhou, China, a descoperit că un consum frecvent de alimente prăjite, în special cartofi prăjiți, a fost asociat cu un risc cu 12% mai mare de anxietate și cu 7% mai mare de depresie decât în cazul persoanelor care nu consumau alimente prăjite.

Legătura a fost mai pronunțată în rândul bărbaților tineri și al consumatorilor mai tineri.

Mâncarea prăjită poate produce depresie

Alimentele prăjite sunt factori de risc cunoscuți pentru obezitate, hipertensiune arterială și alte efecte asupra sănătății. Aceste rezultate „deschid o cale în ceea ce privește semnificația reducerii consumului de alimente prăjite pentru sănătatea mintală„, potrivit articolului publicat luni în revista PNAS.

Cu toate acestea, experții care studiază nutriția au declarat că rezultatele sunt preliminare și că nu este neapărat clar dacă alimentele prăjite au condus la probleme de sănătate mintală sau dacă persoanele care se confruntă cu simptome de depresie sau anxietate s-au orientat către alimentele prăjite.

Studiul a evaluat 140.728 de persoane pe parcursul a 11,3 ani. După excluderea participanților diagnosticați cu depresie în primii doi ani, un total de 8.294 de cazuri de anxietate și 12.735 de cazuri de depresie au fost descoperite la cei care au consumat alimente prăjite, în timp ce s-a constatat că în mod specific cartofii prăjiți au avut o creștere de 2% a riscului de depresie față de carnea albă prăjită.

De asemenea, studiul constatase că participanții care consumau mai mult de o porție de alimente prăjite în mod regulat aveau mai multe șanse să fie bărbați mai tineri.

Cartofii prăjiți, periculoși pentru sănătatea mintală

„Componenta umană a acestui studiu poate indica exact ceea ce pretinde: că un consum mai mare de alimente prăjite crește riscul de anxietate/depresie”, a declarat prin e-mail Dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață, care nu a fost implicat în studiu.

„Cu toate acestea, calea cauzală ar putea la fel de ușor să meargă în sens invers: persoanele cu anxietate/depresie se îndreaptă spre „mâncarea de confort” cu o frecvență din ce în ce mai mare pentru o aparentă ușurare”, a adăugat Katz, fondator al organizației non-profit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei stilului de viață bazate pe dovezi, relatează CNN. 

Cei cu simptome subiacente de anxietate și depresie ar putea apela la alimente de confort ca modalitate de automedicație, a spus el.

Alimentele nesănătoase și nutriția deficitară pot scădea starea de spirit și pot progresa o afecțiune mentală, după cum s-a constatat într-un studiu anterior citat în cadrul acestui nou studiu.

În noul studiu, cercetătorii sugerează că acrilamida, o substanță chimică formată în timpul procesului de prăjire, în special în cartofii prăjiți, este de vină pentru riscul mai mare de anxietate și depresie.