Majoritatea soţiilor de politicieni din România au o prezenţă extrem de discretă în spaţiul public, spre deosebire de multe ţări străine, unde acestea se implică în diferite campanii şi activităţi.

Cu ce se ocupă însă şi ce venituri au doamnele care stau alături de principalii oameni politici din ţara noastră?

Carmen Iohannis, peste 3.700 de lei lunar ca profesoară de engleză

Prima doamnă a României, Carmen Iohannis, nu a dorit să fie o persoană foarte implicată în viaţa publică, după ce soţul său a ajuns la Palatul Cotroceni. Ea a rămas profesoară în Sibiu, la Colegiu “Gheorghe Lazăr”, unde predă limba engleză.

Potrivit declaraţiei de avere depuse de Klaus Iohannis în luna iunie, soţia sa a încasat din salarii, în 2020, suma de 44.816 lei, ceea ce înseamnă 3.734 de lei pe lună. Suma este, evident, mult mai modestă faţă de cea încasată de preşedintele României, care a primit 178.391 de lei din salarii.

În plus, la capitolul venituri din cedarea folosinţei bunurilor, Carmen şi Klaus Iohannis au mai încasat, fiecare, câte 28.799 de lei din închirierea unui imobil în municipiul Sibiu.

Soţia lui Nicolae Ciucă, o pensie de serviciu consistentă

Potrivit ultimei declaraţii de avere a lui Nicolae Ciucă, premierul desemnat să formeze noul Guvern, acesta încasează un venit lunar de aproximativ 32.000 de lei. Este vorba despre salariul de la Ministerul Apărării Naţionale (168.613 lei pe an), împreună cu pensia de serviciu, care reprezintă încă 215.880 de lei anual.

Doamna Maria Cristina Ciucă primeşte o pensie de serviciu de la Ministerul Apărării, în valoare de 59.772 de lei anual, ceea ce reprezintă puţin sub 5.000 de lei pe lună.

Soţia premierul desemnat a lucrat, în trecut, şi la IGSU (Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă).

Roxana Ciolacu, peste 4.000 de lei pe lună ca director al firmei familiei

Roxana Ciolacu, soţia preşedintelui PSD, este de profesie inginer. De ani buni, ea se ocupă şi de afacerea familiei, o cofetărie din centrul municipiului Buzău, scrie Gândul.

În 2020, ca director al firmei Lucia Com 94 SRL, Roxana Ciolacu a încasat 48.300 de lei, ceea ce înseamnă circa 4.100 de lei pe lună.

Soţia lui Dan Barna, mii de euro pe lună de la OMV Petrom

Nici soţiile liderilor USR nu duc lipsă de bani. Olguța Dana Totolici, soţia fostului copreşedinte USR PLUS Dan Barna, lucrează de aproape 10 ani în cadrul companiei OMV Petrom, unde ocupă, în prezent, poziţia de Head of Reward & Respect Labour Litigation Department, potrivit CV-ului său.

Olguța Dana Totolici încasează 29.000 de lei în fiecare lună, adică aproape 6.000 de euro.

Ce firmă are doamna Cioloş?

Valérie Cioloș, soţia actualului preşedinte USR, Dacian Cioloş, nu are veniturile trecute în ultima declaraţie de avere a soţului său.

Doamna Cioloş este trainer autorizat în Programul de Reducere a Stresului prin Mindfulness, iar firma sa, Equilibre Connexion SRL, unde Valérie Cioloș este asociat şi administrator unic, a avut în anul 2019 un profit net de 117.403 lei.

Profitul firmei a fost mult mai scăzut în 2020, numai 43.175 de lei, cu o cifră de afaceri de 140.980 de lei.