Se spune că, pentru a avea un somn sănătos și netulburat de treziri nocturne, ar trebui să dormim în poziția care ne oferă un anumit confort. Pe de altă parte, calitatea somnului depinde de diferiți factori, începând cu cei genetici și până la ceva mai banal, cum ar fi calitatea saltelei.

Se mai spune și că, atunci când dormim pe o parte, creierul „se curăță” mai bine, eliminând toxinele cardiovasculare, pulmonare și cerebrale.

Aproape două treimi dintre adulți dorm pe partea stângă sau dreaptă, potrivit acestui site, care vrea să afle care ar fi cea mai bună poziție pentru un somn odihnitor, scrie Tech Radar.

Cea mai bună poziție de dormit este cea în care avem un somn profund

Cea mai bună poziție este aceea în care avem un somn profund, iar dimineața ne trezim plini de energie, consideră, la unison, medicii, care spun că fiecare organism este construit altfel și are necesități diferite.

„Există câteva poziții de dormit care, în general, sunt considerate mai bune decât altele pentru sănătate”, susține profesorul Guy Meadows, fiziolog și co-fondator al Sleep School. În urma studiilor, el a observat că dormitul pe  o parte aduce anumite beneficii.

Care sunt beneficiile dormitului pe o parte

Există câteva beneficii majore pentru sănătate ale dormitului pe spate și sunt, în principal, legate de gură și respirație. Dacă sforăiți sau suferiți de apnee în somn, dormitul pe spate cea mai bună poziție pentru un somn netulburat.

„Dormitul pe o parte este recomandat celor care sforăie sau celor care suferă de apnee în somn, deoarece este un fel de terapie pozițională; ajută la menținerea limbii departe de gât, iar astfel căile respiratorii nu vor mai avea probleme”, susține el.

De ce mai bine pe partea stângă

În același timp, persoanele care dorm pe o parte pot menține alinierea corectă a coloanei vertebrale.  Celor care suferă de reflux gastroesofagian, dr. Meadows le recomandă să doarmă pe partea stângă.

Dacă dormiți pe partea dreaptă și suferiți de arsuri la stomac, această poziție contribuie ca acidul din stomac să se verse în mucoasa esofagului, creând senzația de arsură, extrem de greu de suportat. „Dormitul pe partea stângă este mai bun și pentru digestie, deoarece stomacul se găsește pe partea stângă”, spune dr. Meadows.

Femeile însărcinate pot dormi pe o parte?

Această poziție este chiar recomandată de medici, mai ales pe măsură ce burtica începe să crească. Studii separate au concluzionat că este mai sigur pentru femeile gravide, în special în al treilea trimestru de sarcină, să doarmă pe o parte.

Potrivit cercetărilor, femeile însărciante care dorm pe spate, în special în timpul celui de-al treilea trimestru, au o șansă mai ridicată de a naște copii morți.