Mai mult, studiul a constatat că „funcția cognitivă ar trebui monitorizată la adulții în vârstă care raportează un timp mai mare de somn, în special la bărbații cu vârsta cuprinsă între 60 și 74 de ani”. Rezultatele acestei cercetări au fost publicate în ”Journal of the American Geriatrics Society”, informează Thebrighterside.

Cercetări ulterioare „ar putea clarifica dacă timpul petrecut în pat și numărul de ore de somn pot contribui la încetinirea declinului cognitiv și la întârzierea apariției demenței la adulții în vârstă”, a scris dr. Rui Liu, autorul principal al studiului, profesor la Universitatea Shandong din Jinan, China.

Ce au descoperit autorii studiului

În total, un număr de 97 de participanți au fost diagnosticați cu demență într-o perioadă medie de urmărire de 3,7 ani, dintr-un număr de 2.000 de adulți în vârstă din China care nu aveau demență la începutul studiului. Cercetătorii au remarcat că majoritatea studiilor privind somnul și demența s-au concentrat aproape exclusiv asupra populațiilor albe din America de Nord și Europa. Conform studiului, chinezii în vârstă, care trăiesc în zonele rurale, tind să se culce mai devreme, să se trezească mai devreme, să doarmă mai puțin și să aibă mai multe șanse de a suferi de demență, în comparație cu occidentalii și locuitorii de la oraș, în mare măsură din cauza diferențelor de statut socioeconomic, cultură, educație și a stilului de viață.

Problemele de somn și declinul cognitiv sunt legate de criterii demografice

Oamenii de știință au observat că problemele de somn și declinul cognitiv sunt legate de criterii demografice, cum ar fi vârsta, sexul și educația. În plus, durata scurtă de somn este considerată drept factor de risc genetic pentru demență. Și alte cercetări anterioare au scos la iveală că lipsa unui somn de calitate suficient, pe timpul nopții, poate duce la un risc crescut de demență.  Cel mai alarmant este că, după cum sugerează studiile, această pierdere a somnului, chiar și dacă încercăm să recuperăm pe timpul ziei, poate duce la riscuri mari de a suferi de tulburări neurodegenerative, inclusiv Alzheimer și Parkinson.

30% mai multe șanse de a deveni obezi

Oamenii de știință din India au încurajat jumătate dintre participanți la un studiu să doarmă timp de o jumătate de oră pe parcursul zilei, iar asta a dus la câteva descoperiri importante. Cei care au făcut acest lucru au fost mai productivi, au avut o stare mai bună din punct de vedere psihologic și au avut  îmbunătățiri ale funcției cognitive. O altă cercetare sugerează că oamenii care nu dorm suficient, adică mai puțin de șase ore pe noapte, au cu 30% mai multe șanse de a deveni obezi, decât cei care obișnuiesc să doarmă între șapte și opt ore.