„Pacea și securitatea reprezintă fundația oricărei societăți. Nu poți construi nimic economic, nimic social, nimic cultural, nimic identitar, nimic personal, dacă nu trăim într-un mediu care să ne asigure pacea și securitate”, a spus Mircea Geoană, potrivit antena3.ro

Declarația acestuia în funcție de Secretar General Adjunct

„Pacea și securitatea reprezintă fundația oricărei societăți. Nu poți construi nimic economic, nimic social, nimic cultural, nimic identitar, nimic personal, dacă nu trăim într-un mediu care să ne asigure pacea și securitate. Este precondiția pentru existența umană. De aceea ceea ce se întâmplă în spațiul occidental, și spun spațiul occidental pentru că cred că suntem în mijlocul unei confruntări mult mai aspre și mai complexe decât cea pur militar-strategică sau chiar și economică. Suntem din nou în fața unei competiții pentru modelul de organizare al societății umane. Pe de o parte, lumea occidentală, lumea democratică, lumea bazată pe societăți deschise, pe control reciproc între puterile statului, pe domnia legii, pe libertate și liber arbitru al cetățeanului, al omului. Pe de altă parte, sisteme autoritarte, care pun eficacitatea înaintea libertății individuale, care pun supremația domnitorului mai presus decât supremația cetățeanului, a omului simplu.. și aceasta e, de fapt, marea confruntare de idei în care ne aflăm”, a declarat acesta.

România începe să conteze

„România, o țară nou-venită în acest concert al națiunilor libere și democratice, cred că avem obligația de a fi acea ancoră care nu doar să meargă și să spună „mama și tata, vă rog nu vă mai certați”, ci să spună, așa cum au făcut-o și liderii noștri la Londra, cu o voce extrem de apăsată, o voce fermă, plină de încredere, să spună că avem nevoie să fim împreună, avem nevoie să discutăm între noi, avem nevoie de mai puține articole iritante în presa internațională. Dacă e un loc în care să discutăm între noi este tocmai în acest conclav al națiunilor libere și democratice. Aceasta e esența perioadei pe care o traversăm și cred că, spre bucuria mea, România începe să se întremeze și să conteze, să se audă pasul acela mai apăsat pe care ni-l dorim de atâția ani de zile”, a adăugat Mircea Geoană.


Te-ar putea interesa și: