‘În timpul week-endului, au auzit lumea întreagă’ spunându-le ‘că trebuie să se asigure că fac tot ce pot pentru a linişti oamenii în ce priveşte intenţiile lor şi capacitatea lor de a opri’ criza, a declarat Geithner luni seara, în cursul unui interviu la postul de televiziune ABC.

În cursul reuniunilor FMI şi G20 organizate la sfârşitul săptămânii trceute la Washington, europenii şi-au apărat cu insistenţă planul lor elaborat la 21 iulie care prevede, pe lângă un nou ajutor acordat Greciei în valoare de 160 de miliarde euro, extinderea rolului Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), autorizat să răscumpere datoria publică. Dar numeroase persoane sunt de părere că trebuie sporite resursele acestuia, limitate la 440 de miliarde euro, lucru dificil din cauza opoziţiei responsabililor germani.

O altă problemă care intensifică nervozitatea pieţelor: planul de la 21 iulie nu a intrat încă în vigoare. Va fi până la jumătatea lunii octombrie, au dat asigurări lideri europeni.

În opinia lui Geithner, criza europeană ‘începe să dăuneze creşterii economice peste tot, în ţări atât de îndepărtate ca Brazilia, China, India, Coreea. Europenii au auzit din partea noastră acelaşi mesaj pe care l-au auzit din partea tuturor, şi anume că e timpul să acţioneze’.
SURSA: Agerpres