În timp ce în sudul ţării ploile au căzut din abundenţă în ultima perioadă, în alte zone din România precipitaţiile nu şi-au făcut simţită prezenţa.

“În zona noastră nu a mai plouat de pe la începutul lunii iulie, dar cu toate acestea culturile de cereale au fost afectate de secetă şi de boli. Astfel, am avut o producţie mai mică şi de o calitate mai slabă faţă de anul trecut. În ceea ce priveşte porumbul, acesta a fost afectat de secetă şi vom vedea în ce măsură va fi influenţară producţia pentru că îl vom recolta peste două săptămâni”, ne-a declarat Nicolae Sitaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa.

Prognoza agrometeo

Zonele de cultură din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania, Crişana şi Oltenia rămân, în această săptămână, sub efectul fenomenului de secetă pedologică şi doar în cultura neirigată de porumb aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim în aproape toate zonele agricole, arată prognoza agrometeorologică valabilă până pe 15 august, citată de Agerpres.

Conform specialiştilor ANM, în condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp şi pomi-viticole vor evolua, în general, normal pe majoritatea suprafeţelor agricole şi mai intens pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Regimul termic al aerului şi solului mai ridicat decât în mod obişnuit şi persistenţa insolaţiei în orele de amiază vor putea determina ofilirea, răsucirea şi uscarea parţială a aparatului foliar la culturile prăşitoare, îndeosebi pe terenurile unde se menţine fenomenul de secetă pedologică.

În ceea ce priveşte cultura de grâu de toamnă semănată tardiv se vor continua fazele de maturitate deplină (70-100%) şi recoltarea, iar la floarea-soarelui se va înregistra înflorirea (80-100%), maturitatea în ceară (40-100%) şi maturitatea deplină (10-60%), pe aproape întreg teritoriul agricol.

Din punct de vedere fenologic, porumbul va parcurge fazele de înflorire (80-100%), mătăsire (50-100%) şi maturitate în lapte (30-100%), cele mai avansate în vegetaţie fiind culturile semănate în epoca optimă, unde se va continua maturitatea în ceară (10-60%).

La sfecla de zahăr vor predomina alungirea/îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, în toate bazinele de cultură, în timp ce cultura de cartof va înregistra creşterea tuberculilor, precum şi uscarea/veştejirea vrejilor la soiurile pentru consum, izolat fiind posibilă declanşarea recoltării.

În cazul speciilor pomicole se vor semnala creşterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor şi recoltarea eşalonată a fructelor. Totodată, în toate podgoriile, la viţa-de-vie predominante vor fi fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile timpurii de masă, coacerea acestora.

Lucrările de recoltare şi întreţinere la toate culturile agricole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale) se vor desfăşura în condiţii bune, cu excepţia zilelor cu precipitaţii.

Per ansamblu, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toate zonele de cultură. De asemenea, în Dobrogea, sudul şi sud-estul Munteniei, sudul, estul şi local nordul Moldovei, nordul Crişanei, sud-vestul Transilvaniei şi sudul Olteniei se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată, puternică şi extremă.

Potrivit prognozei meteorologice, până în 15 august, regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19 şi 30 de grade Celsius, mai ridicată cu 1-7 grade Celsius, în raport cu normalul perioadei, în aproape toată ţara.

Maxima aerului se va situa între 26 şi 36 de grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, în timp ce minima se va încadra între 10 şi 24 de grade Celsius.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată cu precădere în zonele nord-vestice şi centrale, unde se vor semnala ploi sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Precipitaţiile vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.