"Mă surprinde, în continuare, acest pseudo-tehnocrat numit Ghinea, a declarat Sebastian Ghiță, pentru DCNews.

"Ieri a avut loc o audiere la una dintre comisiile din Parlamentul României, în care prezența lui Ghinea a fost identică celei pe care a avut-o altă tehnocrată celebră, numită Cristina Guseth. Asta a fost impresia mea: că stăm de vorbă cu fratele Cristinei Guseth. Primul lucru care m-a surprins a fost că a încercat să mintă comisia, prezentând niște avansuri de la banii pentru agricultură ca fiind bani absorbiți în contul fondurilor structurale. După aceea, a încercat să ne prezinte banii absorbiți între 2007-2013 și plătiți efecftiv în contul acelei perioade ca fiind bani obținuți în perioada 2014-2020", a mai spus Ghiţă.

Ghinea sesizează DNA în legatură cu achiziţia softului care gestionează fondurile de mediu

Ministerul Fondurilor Europene, condus de Cristian Ghinea, cere procurorilor sa verifice modul in care a fost achizitionat sistemul informatic de la Autoritatea de Management care gestioneaza fondurile europene de mediu, contract in valoare de 38 milioane de euro. Softul extrem de scump a fost receptionat si fara a fi testat, spune ministrul.

"Suspiciunea noastra legitima este ca s-a creat un contract doar pentru ca o firma sa ia acest proiect, ceea ce nu este deloc in regula. Asta e ce putem dovedi noi pe traseul actelor, mai departe daca a fost cu intentie sau nu… e treaba organelor de drept penal", a declarat pentru Digi24 Cristian Ghinea.

Intrebat 'Cine era ministru, cine a semnat si despre ce firma a vorba?', Ghinea a declarat ca: 'Este o asociere de firme, printre care si firma One Expert a domnului Sebastian Ghita. Nu ministrii semneaza direct, sunt presiuni care se fac direct la autoritatile de management, iar partea contractanta este autoritatea de management'.

Birchall: Ministrul Fondurilor Europene s-a prezentat nepregătit la audieri

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, s-a prezentat cu o atitudine nepotrivită şi nepregătit la audierile de luni din Comisia pentru Afaceri Europene, audieri care au confirmat că Ministerul Fondurilor Europene, pentru programele de care este responsabil direct, înregistrează, până în acest moment, rată de absorbţie zero pe acest an, afirmă deputatul PSD Ana Birchall, preşedintele Comisiei.

Mai mult, aceasta arată că Autorităţile de Management sunt neacreditate riscând, astfel, nedecontarea cheltuielilor pentru 2016.

"Din păcate, în locul unei atitudini oneste, domnul Ghinea (ministrul Fondurilor Europene – n.r.) a intrat într-o stare de negare, deşi toate cifrele arată grad de absorbţie zero prin programele coordonate de Ministerul Fondurilor Europene. Rata de absorbţie este zero, pentru că ea se calculează în funcţie de cât ai primit cu titlu de rambursare de la Comisia Europeană. Cererea de rambursare se face numai după ce ai cheltuit avansul de 1,5 miliarde euro – bani care stau în cont la BNR cu dobândă negativă – şi numai după acreditarea sistemului. Ori, în acest moment sistemul nu este acreditat. Aceste lucruri, cu titlu de exemplu, ar fi trebuit să le lămurească domnul ministru, nu să evite răspunsurile sau să ofere răspunsuri neadevărate, inducând manipulativ în eroare opinia publică', a explicat Ana Birchall.

Comisia pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor l-a audiat, luni, pe Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene. În cadrul audierii, ministrului i-au fost solicitate răspunsuri referitoare la stadiul actual al absorbţiei fondurilor europene, strategia de reorganizare a activităţii Ministerului Fondurilor Europene (MFE), precum şi la acţiunile avute în vedere pentru creşterea performanţei instituţiilor cu atribuţii în absorbţia fondurilor europene şi măsurile concrete pentru accelerarea absorbţiei fondurilor UE.