Paradigma smart city trebuie să fie o obligație, nu o opțiune

Joi, pe 4 aprilie, Sebastian Burduja a participat la a opta ediție a Galei Smart City Industry Awards. Evenimentul a fost organizat de Asociația Română pentru Smart City și are ca temă „Conectivitate și Accesibilitate în Comunitățile Inteligente”.

El a transmis că paradigma de oraş inteligent trebuie să evolueze de la o opţiune la o obligaţie. Doar aşa oraşele din România vor putea face faţă competiţiei cu celelalte oraşe ale Europei şi ale întregului mapamond.

„Ar trebui să ne pese tuturor de conceptul de smart city, de implementarea lui, de proiectele aferente.(…) Am un mesaj simplu: cred că această paradigmă de oraş inteligent, de smart city, nu mai este o opţiune. Ea trebuie să fie o obligaţie pe care oraşele româneşti şi-o asumă, pentru că în epoca în care trăim nu mai alergăm singuri pe culoar. Oraşele româneşti, inclusiv Bucureştiul, sunt în competiţie cu oraşe din întreaga Europă şi din întreaga lume.

Nu putem să ne mai culcăm pe ureche şi să spunem bun, de exemplu, Bucureştiul dă cam 40% din economia românească, din PIB, împreună cu zona limitrofă şi atunci sigur că vor veni investitori, sigur că vor veni cetăţeni. În dezvoltarea urbană este un concept simplu: trebuie să generezi un cerc virtuos între oameni, investiţii, companii şi astfel să-ţi creşti oraşul. De aceea se şi întâmplă fenomenul de urbanizare.

Cu cât ai un oraş, o calitate a vieţii mai bună, atragi forţă de muncă. Atunci când atragi forţă de muncă, îţi vin companiile. Atrăgând mai multe companii, ai o ofertă cât mai diversă de produse şi servicii, ceea ce atrage mai mulţi oameni şi tot aşa. Într-un asemenea cerc virtuos ar trebui să fim şi conceptul de smart city nu poate să lipsească din asta”, a declarat el.

Sebastian Burduja a mai spus că în domeniul energetic, ELCEN se angajează într-un proces de modernizare, „de a gândi mare”. Totodată, a amintit că directorul companiei, Claudiu Creţu, a semnat un protocol cu Departamentul pentru Energie din SUA, unde se efectuează un studiu de fezabilitate pentru energia geotermală în București.

„Este un lucru mare. Este o resursă pe care trebuie să o captăm la întreg potenţialul, să ducem în casele bucureştenilor agentul termic la un cost cât mai mic”, a afirmat acesta.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

Sebastian Burduja dorește un sistem energetic în 3D

De asemenea, ministrul Energiei a declarat că își dorește un sistem energetic în 3D: digitalizare, descentralizare, decarbonizare.

„Ce înseamnă pentru omul de rând? Înseamnă, pe de o parte, un aer mai curat şi, pe de altă parte, un preţ mai bun la factură şi totodată un grad mai mare de autonomie. Să-ţi produci singur energia de care ai nevoie în casă pentru încărcarea maşinii electrice şi aşa mai departe.

Deci trebuie să ne îndreptăm încet-încet spre conceptul de comunităţi de energie. România are un plan în acest sens, are şi Comisia Europeană un plan în acest sens şi împreună să putem să definim un cadru cât mai atractiv în care să stimulăm aceste comunităţi pentru energie”, a spus acesta.

El a discutat, de asemenea, despre proiectele destinate autorităților locale. Astfel, Sebastian Burduja a menționat că Ministerul Energiei a finalizat, în lunile anterioare, un apel pentru instituții publice, o premieră, din Fondul pentru Modernizare.

Această inițiativă a alocat jumătate de miliard de euro pentru proiecte precum parcuri fotovoltaice, centrale eoliene și microhidrocentrale, toate fiind eligibile pentru acest apel.

Despre Gala Smart City Industry Awards (SCIA)

Gala Smart City Industry Awards (SCIA) este un eveniment anual care își propune să descopere, să recunoască și să premieze soluțiile și proiectele inovatoare propuse de unitățile administrative teritoriale (UAT), antreprenori, mediul asociativ sau mediul academic. Premiile SCIA au ca scop promovarea proiectelor și soluțiilor inovatoare care contribuie la dezvoltarea comunităților, conform https://scia.ro/.

Asociația Română Smart City încurajează depunerea de proiecte ce utilizează soluții tehnologice care se încadrează în următoarele domenii de interes: Mobilitate Inteligentă, Mediu Inteligent, Guvernare Inteligentă, Economie Inteligentă, Locuințe Inteligente, Cetățean Inteligent. Categoriile ediției SCIA 8 includ:

  • Mobilitate și Transport Urban;
  • Dezvoltare și Infrastructură Urbană Inovatoare;
  • Digitalizare/Transformare Digitală; Tehnologie și Inovare;
  • Managementul Deșeurilor și Sustenabilitatea Urbană;
  • Sustenabilitate și Mediu;
  • Securitatea Datelor și Confidențialitate;
  • Bunăstare și Sănătate în Orașele Inteligente;
  • Incluziune Socială și Accesibilitate;
  • Colaborare Public-Privat;
  • Educație și Cultură în Orașele Inteligente.

Criteriile de evaluare includ: impact în comunitate (20%), inovație și creativitate (20%), grad de replicabilitate (20%), calitate (20%), funcționalitate și implementare (20%).

Pentru competiția din 2024, au fost înscrise 60 de proiecte. Proiectele propuse pentru examinare de către juriul desemnat de organizatori au avut ca termen limită data de 15 martie 2024. Președintele juriului din acest an este primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu.

Gala din 2024 include și Conferința „Bucharest Smart Energy Summit: Shaping the Future of Urban Energy”, precum și semnarea Protocolului de Colaborare între Asociația Română Smart City și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București, referitor la Platforma Națională pentru Transformarea Digitală a României.