În cadrul conferinţei de presă pe care a susţinut-o miercuri seara, preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă se va vaccina în mod public.

„Dacă se crede că asta ar ajuta, cu plăcere. Eu sunt pentru vaccinare!”, a răspuns ferm preşedintele Iohannis.

Când vin primele doze de vaccin în ţara noastră?

Şeful statului a mai oferit detalii şi despre dozele de vaccin anti-COVID pe care Ministerul Finanțelor le-a plătit deja în avans și despre câte doze este vorba.

Klaus Iohannis a precizat că deocamdată nu a fost agreat un vaccin la nivel european și cel mai probabil acesta va ajunge în România la începutul anului viitor.

„Nu există încă nici un vaccin agreat la nivel european. Când va fi agreat, va fi livrat în condițiile stabilite prin contractul cu UE. Împărțirea numărului de doze se face proporțional cu populația din fiecare țară. Dar la noi e foarte probabil ca primul set, cel cu care va fi vaccinat personalul medical, să ajungă la începutul anului viitor”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

De ce nu se fac mai multe teste în România?

„Capacitatea de testare este destul de mare. Într-adevăr, teoretic am putea să prelucrăm până în 50.000 de teste, însă testarile se fac la cei care sunt trimişi acolo de DSP-uri, deci din oficiu, cazurile suspecte, fie se fac la persoane la cerere.

Mai mult decât s-a făcut nu a existat cerere. La noi, persoanele nu se testează în masă, fiindcă aceste proceduri nu sunt posibile cu instalaţiile existente, iar numărul de persoane trimise de DSP-uri şi solicitări de persoane fizice care vor să fie de bună-voie testate sunt cele pe care le vedeţi zilnic comunicate”, a explicat preşedintele Klaus Iohannis.