Problema gravă cu care ne vom confrunta după terminarea pandemiei. Un reputat medic a spus-o clar

Unul dintre cei mai cunoscuți urologi din Europa, medicul Bod Djavan, a venit cu un avertisment dur – el spune că după ce pandemia de coronavirus se va termina, întreaga planeta se ca confrunta cu un val al cazurilor oncologice.

Avertismentul acestuia vine pe fondul ultimilor doi ani în care spitalele din întreaga lume s-a concentrat mai multe pe gestionarea crizei provocate de COVID, iar controalele, tratamentele și operațiile care aveau legătură cu alte afecțiuni sau boli au fost amânate.

„Am văzut o creștere a cazurilor de cancer în stadii mai avansate, pentru că până la urmă această pandemie durează de mai bine de 2 ani. Și dacă pacienții nu vin la controale, vei depista recidive târzii și nu vei depista recidiva unei tumori aflate în stadiu incipient.

Pacienții încă mai cred că dacă se duc la spital se expun riscului de a lua COVID, dar, astăzi, spitalele de azi sunt bine protejate, să spun, astfel încât este mai sigur să fii în spital decât în afara lui”, spune medicul Bod Djavan, potrivit Digi 24.

Bob Djavan (Sursă: captură Digi24)

Oamenii trebuie să meargă la medic

El le recomandă oamenilor să meargă la medic, subliniind că pandemia a făcut numeroase victime colaterale atunci când vine vorba de accesul la tratament și la diagnosticare.

”Așa că mesajul meu este foarte clar: du-te la doctorul tău, du-te la controale. Ceea ce pandemia a făcut a fost să facă o mulțime de victime colaterale atunci când vine vorba de accesul la tratament și de diagnosticare. Asta este multi-facturală: am fost nevoiți să amânăm operații, pacienții nu au venit pentru a primi un diagnostic pentru că au simțit că dacă se duc la spital vor lua COVID”, mai spune medicul.

Medicul Bob Djavan spune că va trebui să ne confruntăm cu problemele provocate de pandemie pentru timp îndelungat.

”Unele analize au fost amânate din motive de lipsă de capacitate. Dar lucrul cel mai important este răul colateral pe care l-am văzut la pacienții oncologici, se va întinde pe o perioadă mai mare de timp decât durata pandemiei în sine. Și va trebui să plătim “facturile” acestor probleme provocate de pandemie pe mai mulți ani de-acum înainte”, spune el.

Respectarea restricțiilor tine de maturitate și înțelepciune

Cunoscutul urolog spune că portul măștii și respectarea restricțiilor anti-COVID ține de maturitatea fiecăruia.

”Evident că este important să fii vaccinat, este important să porți în continuare masca, este important să te porți adecvat și cred că este o decizie care ține de fiecare împarte. Pentru că niciun stat din lume, niciun polițist nu poate să controleze pe fiecare, la orice oră. Asta este o chestiune legată de maturitate, despre câtă înțelepciune avem să ne protejăm pe familiile, să ne protejăm bătrânii, prietenii și colegii de asta (n. red. – de COVID-19)”, spune el.

În ceea ce privește tulpina Omicron, medicul spune ”să sperăm că vom vedea la un moment dat un final al acestei pandemii, dar dacă se dovedește a fi o altă tulpină peste 3 luni, poate mai agresivă, atunci poate povestea este una fără de final”.