Într-un interviu acordat pentru ziare.com, profesorul Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie-Terapie Intensivă și șeful Clinicii de Terapie Intensivă de la Spitalul Județean din Timișoara a vorbit despre previziunile sumbre ale medicilor pentru următoarea perioadă, în care valul patru va începe.

Mai exact, acesta susține că se așteaptă la o explozie a cazurilor severe de îmbolnăviri cu COVID-19 în perioada 15 – 30 septembrie, o dată cu revenirea românilor din vacanță. Totodată, el a mai precizat că numărul pacienților de la ATI s-a dublat, ia față de alte țări europene, România a înregistrat cifre mult mai mari.

„Ar fi păcat ca după experiența de anul trecut să stăm în expectativă, inactivi și să ne trezim iar în situații critice. Este evident că numărul pacienților cu forme grave de COVID-19 începe să crească și, se pare, comparând cifrele cu alte țări, că la noi procentul celor care necesită admiterea în ATI este semnificativ mai mare decât în state care au o rată de vaccinare mai bună. Decontăm, prin formele grave, faptul că nu avem o proporție foarte mare de oameni vaccinați”, a spus profesorul Dorel Săndesc.

Totodată, el a mai subliniat și importanța vaccinării anti-covid. Potrivit acestuia, vaccinul protejează o persoană atât împotriva formelor severe cât și împotriva decesului, majoritatea cazurilor grave fiind raportate în rândul celor nevaccinați.

„Majoritatea cazurilor raportate sunt cazuri nevaccinate, existând în rândul cazurilor severe din ATI unele cazuri nevaccinate dar care au un anumit teren caracterizat prin imunodepresie, boli maligne, oncologice sau așa mai departe”, a completat profesorul Dorel Săndesc.

Medicii au nevoie de echipamente

Medicul a adăugat că toți cei din spital au nevoie de echipamente de protecție și de refacerea stocurilor, pentru a nu intra în criză atunci când situația se va agrava, adăugând că acum materialele au și un preț mult mai scăzut.

Totodată, el a vorbit și despre asigurarea testelor de COVID, ele fiind extrem de importante, odată cu apariția tulpinii delta care este extrem de contagioasă.

„Am propus măsuri de bun simț cum ar fi achiziția de echipamente de protecție. A reface stocurile este foarte important pentru a nu intra în criză și pentru a profita că acum au un preț scăzut. Aceste achiziții ar trebui făcute și de spitale, însă unitățile sanitare nu stau acum atât de bine pentru că multe au dificultăți cu bugetul, au arierate. Deci, acest obiectiv trebuie atins conjugat, prin sprijinul autorităților locale dar și a celor centrale. O altă măsură este asigurarea testelor. Testarea devine cu atât mai importantă cu cât tulpina Delta se dovedește a fi foarte contagioasă. Or, depistarea precoce e una din căile de a limita contagiozitatea”, a mai spus profesorul Săndesc.

Un alt specialist de la ATI a vorbit pentru ziare.com despre situația din Capitală, unde medicii se pregătesc pentru ce e mai rău. Potrivit acestuia, în prezent, presiunea pe unitățile sanitare de urgență nu este foarte mare iar pacienții pot fi trimiși în clinicile de infecțioase, însă nu se știe ce se va întâmpla după 15 septembrie.

„Avem locurile pregătite dar în acest moment, pe spitalele de urgență, presiunea pacienților cu COVID nu e mare. Puteau să fie și mai puține, trendul contează. 15 septembrie va fi o zi foarte importantă. Între 15 septembrie și 30 septembrie ne așteptăm la ce e mai rău. Atunci va fi începutul valului patru”, a declarat medicul citat.

Medicul Dorel Săndesc a vorbit și despre profilul pacienților care ajung în prezent în secțiile de terapie intensivă, cu forme severe de COVID-19. Potrivit acestuia, este vorba despre persoane neprotejate, care provin din categorii considerate a fi vulnerabile, respectiv: oameni în vârstă, persoane care suferă de diverse patologii grave.

„Există însă și o categorie de oameni care nu sunt în vârstă și nu au boli grave dar care totuși fac forme severe de COVID-19, cum s-a întâmplat și la celelalte valuri. Capacitatea de răspuns la ATI a crescut foarte mult. Noi anul trecut am dublat dotările, a fost o mobilizare exemplară. Anul acesta trebuie să identificăm zone ATI, să înființăm linii de gardă, cum încercăm să facem în Timișoara. Este esențial să finalizăm acele construcții modulare prin care să se creeze noi paturi ATI, dotate”, a conchis profesorul Dorel Săndesc.