Întrebat dacă Guvernul va lua în calcul majorarea pensiilor cu 14% în loc de 40 de procente, premierul a declarat că obiectivul Executivului este acela de a majora pensiile, doar că această majorare se va face pe seama unei analize serioase.

”Obiectivul guvernului pe care îl conduc este să majoreze pensiile, dar această majorare se va face pe baza unor analize extrem de serioase. În primul rând este vorba de raportul privind starea economiei și a bugetului, raportul la șase luni, care trebuie prezentat de Ministerul Finanțelor în conformitate cu legea responsabilității fiscal-bugetare.”, a spus Ludovic Orban.

Ce mai face parte din analiză

Primul ministru a mai declarat că prognozele pe care le va face Comisia de Prognoză constituie o altă parte din analiză.

”De asemenea, al doilea element de analiză îl reprezintă prognozele pe care le vor face pe de o parte Comisia de Prognoză, care e în subordinea guvernului, pe de altă parte prognozele privind evoluția economiei, care sunt formulate de instituții internaționale, prognoze legate de evoluția economiei, mai ales în statele Uniunii Europene, pentru că România este foarte legată de evoluția economiei din statele Uniunii Europene cu care avem aproape 80% din volumul schimburilor comerciale. În funcție de aceste evoluții vom stabili care este procentul cu care vom face majorarea, nimeni nu poate să vă spună acest procent.”, spune premierul.

Se dorește majorarea pensiilor

”Sigur, ministrul finanțelor când a evocat posibilitatea unei majorări cu 10% a făcut-o pe baza unor date intermediare. Când vom avea toate aceste informații vom lua decizia și o vom comunica public. Cert este că ne dorim să creștem pensiile, dar această creștere a pensiilor să poată să fie susținută, nu numai în anul ăsta, ci și în anul următor și peste doi ani, și peste trei ani, și peste patru ani.”, a mai spus primul ministru.

Întrebat dacă se va majora și pensia minimă, Orban a declarat că majorarea se va face în funcție de punctul de pensie.

”Cu siguranță, în măsura în care se majorează punctul de pensie, în funcție de majorarea punctului de pensie dorim și pentru pensiile minime, așa numitele pensii sociale, care sunt, să existe același procent de creștere a pensiei minime egal cu procentul cu care va crește punctul de pensie.”, spune Orban.

Sursa foto: INQUAM/Octav Ganea