Premierul Florin Cîţu a declarat sâmbătă că nu ia în calcul eliminarea TVA din facturile de energie din această iarnă. Mai exact, el a subliniat faptul că o astfel de soluție este una foarte dură, dar și permanentă, problema facturilor fiind una temporară.

În acest context, șeful Executivului precizează că soluția cea mai bună este implementarea legii consumatorului vulnerabil mai devreme de termen, subliniind faptul că mai există și o soluție pentru compensarea unei părți din facturi pentru lunile de iarnă.

“O soluţie ca aceasta este o soluţie foarte dură sau o soluţie permanentă, pentru o problemă temporară. Sunt de acord şi am venit cu soluţia de a aduce mai aproape implementarea legii consumatorului vulnerabil în loc de octombrie 2022, o să fie de la 1 ianuarie 2022. În acelaşi timp, avem o soluţie de a compensa parte din factură pentru lunile de iarnă anul acesta pentru mai mult decât consumatorul vulnerabil”, a declarat Florin Cîțu.

Soluțiile prezentate de Florin Cîțu 

Premierul a subliniat faptul că există mai mult soluții, precizând că nu își dorește să modifice sistemul fiscal, în contextul în care revenirea asupra acestuia va fi una dificilă.

El a adăugat că există resurse pentru a susține toate aceste soluții menționat anterior.

”Avem soluţii. Nu vreau să umblu la sistemul fiscal pentru că apoi e dificil de revenit asupra lui şi implicaţiile sunt total diferite. Dar vom susţine în această iarnă consumatorii, consumatorul vulnerabil şi mare parte a populaţiei să treacă peste această iarnă şi să nu aibă un impact creşterea preţurilor.

Vom compensa o parte din factură. Multe din aceste companii au avut profituri mai mari decât se aşteptau aşa că sunt sigur că există resurse pentru a susţine”, a explicat Florin Cîţu.

Amintim faptul că, precizările premierului vin în contextul în care Asociaţia Furnizorilor de Energie din România – AFEER a trimis o scrisoare deschisă Guvernului, Paramentului, ANRE şi Consiliului Concurenţei.

Potrivit documentului, reprezentanţii asociaţiei consideră că pe termen scurt statul ar trebui să elimine TVA şi accizele din facturile de utilităţi, iar pe termen lung să asigure cadrul pentru a se investi în noi capacităţi de generare de energie electrică.