Cel mai imporant detaliu la care trebuie să fie atenți consumatorii îl reprezintă contractul. Mai exact, unul dintre dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din România și-a notificat clienții cărora le expiră acum contractul că vor plăti noi tarife pe energia electrică chiar și cu până la 65% mai mari, însă mai există o portiță pe care clienții o pot folosi.

Avocatul Cuculis Adrian a vorbit despre acest aspect. Potrivit acestuia, în cazul în care un consumator a fost notificat de modificarea tarifului, dar nu și-a manifestat acordul, se presupune că tariful ar putea fi modificat.

Pe de altă parte, în cazul în care notificarea a fost aruncată, consumatorii pot rezilia oricând contractul, mutându-se la alt furnizor.

„Cunoaștem, din legislație, că tăcerea valorează, până la urmă, un fapt juridic. Adică, dacă am fost notificați cu privire la acea modificare de tarif și nu am manifestat acordul, se presupune că ar putea să modifice acel tarif.

Dacă suntem în situația în care nu am semnat, am aruncat acea notificare de acceptare a noului tarif la coșul de gunoi, trebuie să știm că putem oricând să reziliem acel contract și să ne mutăm la un alt furnizor, fără niciun fel de problemă”, spune un avocatul Cuculis Adrian.

Cum se explică creșterea prețurilor 

De menționat este faptul că scumpirile din sectorul energetic ar putea avea un impact major asupra persoanelor vulnerabile, care nu își vor mai putea plăti facturile, potrivit estimărilor Asociației Energiei Inteligență.

Raluca Turcan a fost întrebată ce ar face în cazul în care ar avea 1000 de lei pensie pentru plata facturilor la energie. În acest context, ministrul susține că înțelege situația, iar dacă i s-ar întâmpla așa ceva ar apela la un ajutor din partea statului care poate găsi soluții.

„Să știți că am foarte multe cunoștințe care au venituri modeste și este greu. În primul rând, aş apela la sprijinul din partea statului și m-aş bucura că statul se zdrobește să găsească soluții și după aceea e dificil, mai ales dacă e și bolnav”, a spus Raluca Turcan, în cadrul unei conferințe de presă.

Pe de altă parte, specialiștii din acest sector menționează că prețul energiei electrice este justificat de mare.

„Dacă până nu de mult încercăm să găsim explicații pentru creșterea prețului la energia electrică, ultimele secvențe pe care le vedem mă fac să cred că au apărut o serie de speculații pe bursă și niște adaosuri comerciale care sunt multe peste un nivel optim practicat”, spun specialiștii.

O recomandare pentru o factură mai mică o reprezintă panourile fotovoltaice. Un reprezentant susține că astfel consumul de energie va fi la jumătate, iar același lucru se va întâmpla și cu factura lunară.

„Un sistem de 3 kW înjumătățește în medie consumul de energie și factura lunară. O astfel de investiție urcă până la 20000 de lei și se amortizează în jur de 10 ani”, spune un reprezentant panouri fotovoltaice, potrivit Antena 3.