Pentru a-i ajuta pe români în următoarea perioadă, premierul Florin Cîţu a afirmat că autorităţile iau în calcul o soluţie de compensare a unei părţi din factura la energie pentru mai multe gospodării din România, urmând a se stabili dacă această compensare se va referi la nivelul de venit sau la consumul mediu pe factură.

Totodată, șeful Executivului a menţionat că această decizie va fi luată pentru că preţurile la energie ar putea avea un impact mare la iarnă pentru populaţie.

În acest context, el a adăugat că a avut deja o întâlnire și va mai avea încă una cu ANRE, dar și cu Transelectrica și ANCOM pentru a discuta aceste subiecte.

Florin Cîțu a precizat că va trimite un amendament referitor la legea consumatorului vulnerabil pentru ca aceasta să intre în vigoare mai devreme.

„Am avut o întâlnire, vom avea încă una săptămâna viitoare, nu doar cu ANRE, am avut cu ANRE, cu ANCOM, cu Transelectrica şi Consiliul Concurenţei. Avem deja două soluţii pe care le-am prezentat. În sesiunea precendentă am aprobat prin Guvern proiectul de lege pentru legea consumatorului vulnerabil. Legea consumatorului vulnerabil, aşa cum este acum în Parlament la Camera Deputaţilor, intra în vigoare în octombrie 2022.

Am să trimit un amendament la începutul sesiunii, deja l-am notificat pe domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, că vom trimite amendamente la acest proiect de lege prin care vom aduce mai devreme data de intrare în vigoare, la 1 ianuarie 2022. Deci, pentru consumatorul vulnerabil o rezolvăm aşa”, a afirmat Florin Cîţu.

Ce se întâmplă cu facturile la energie electrică

Totodată, șeful Executivului a mai precizat că autorităţile iau în calcul şi o soluţie de compensare a unei părţi din factura la energie pentru mai multe gospodării, în contextul în care în anumite gospodării crește preațurilor ar putea avea un impact major.

„Dar e adevărat că aceste preţuri s-ar putea să aibă un impact mare la iarnă pentru mai multe gospodării şi ne uităm acum la o soluţie de compensare a unei părţi din factura la energie pentru mai multe gospodării din România, în acest moment ne uităm până unde mergem cu această compensare, până la cel nivel de venit sau consum mediu pe factură. Acum ne uităm la cele două variante”, a transmis premierul.

Referitor la creșterea prețurilor, Florin Cîțu susține că acest lucru se întâmplă în toată Europa și nu doar în România, precizând că țara noastră este importator net de energie.

„Preţurile la energie sunt date de piaţă. România este importator net de energie, din păcate, şi asta arată clar că avem nevoie de o capacitate mai mare de producţie a energiei. Avem deja un contract pentru două reactoare noi la Cernavodă, 3 şi 4, dar asta îmi arată mie că politica noastră sau de a trece la energie verde care înseamnă va trebui să reducem sursele de energie poluantă, va avea o viteză mai mică decât o cer alţii.

Este important să ne păstrăm capacitatea de producţie altfel vom importa din ce în ce mai multă energie. Anul acesta preţul la energie vine şi din afară, el a crescut peste tot în Europa”, a explicat primul ministru.