Fabrica Volkswagen din Bratislava, capitala Slovaciei, unde se produc modelele Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne şi Audi Q7 şi Q8, va disponibiliza 3.000 de angajati, iar compania analizează posibilitatea construirii unei noi fabrici în Europa de Est, cele mai mari şanse avându-le Bulgaria, Serbia și Turcia, scrie Stiripesurse. Măsurile luate de concernul german îngrijoreaza guvernul Slovaciei. „Pentru a utiliza o metaforă auto, vedem o lumină de avertizare, dar încă nu trebuie să ducem mașina în service”, a declarat ministrul Economiei, Peter Ziga, pentru Reuters. „Avem 300.000 de oameni care lucrează în sectorul auto (direct și indirect). Dacă li s-ar întâmpla ceva, ar fi grav”.

Industria auto din Slovacia reprezintă 44% din producția industrială și 40% din exporturi, iar Guvernul acordă subvenții pentru a încuraja vânzarea de mașini electrice și a anunțat reduceri de taxe de până la 200% din suma investită în cercetare și dezvoltare. Cu toate acestea, ţara a devenit mai puţin atractivă pentru marii producători auto din cauza creşterii salariului minim şi a majorării primelor pentru schimburile de noapte.

Patru importanţi producători auto sunt prezenţi în Slovacia: Volkswagen, grupul francez PSA, Kia Motors si Jaguar-Land Rover. Alte ţări europene care se confruntă cu provocări similare celor din Slovacia sunt Cehia, unde Volkswagen deţine producătorul local Skoda, şi Ungaria, unde BMW şi Daimler au investiţii majore.