Surse din conducerea PSD au declarat pentru Digi24 că liderii PSD au decis, joi, să nu voteze în Parlament pentru prelungirea stării de alertă care va fi propusă de Guvern.

Potrivit sursei citate, social democrații doresc să modifice această hotărâre de guvern astfel încât să fie reglementată o stare intermediară care să asigure tranziția către normalitate.

„Modificăm tot. Inclusiv titlul”, spun surse participante la discuții.

„Suntem de acord cu o perioadă limitată de timp care să conțină strict măsuri pentru protejarea sănătății oamenilor și nimic mai mult. Autoritățile trebuie să dispună punctual măsuri de siguranță acolo unde sunt probleme”, au explicat sursele citate.

Decizia PSD survine după ce, INSP a anunțat o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

Starea de alertă va fi modificată

Șeful DSU, Raed Arafat a declarat la Digi24 că următoarea stare de alertă care ar urma să fie adoptată de la data de 15 iunie a suferi câteva modificări, proiectul urmând să intre în dezbatere în ședința Guvernului de joi, fiind din nou sub presiunea timpului.

Există și un plan B, care ar însemna o stare de alertă menținută artificial, prin ordine de ministru, pentru că nu pot fi impuse restricții în acest fel. „Ceea ce înseamnă că noi ne-am relaxat total și vă spun cu certitudine că este periculos, precoce, prea devreme. Nu o zic numai eu, ci este riscul să ne trezim cu o creștere a cazurilor”, a subliniat secretarul de stat în MAI.

Totodată, surse guvernamentale susțin că în ședința Executivului, programată pentru ora 18, va fi adoptată hotărârea de guvern pentru prelungirea stării de alertă. Perioada de prelungire discutată la nivelul Guvernului este de 30 de zile, însă la discuțiile de miercuri cu Raed Arafat, liderii politici din Parlament au înaintat și termenul de 15 zile.

Documentul Guvernului presupune o serie de măsuri de relaxare anunțate deja de președintele Klaus Iohannis. Printre ele se numără redeschiderea mall-urilor, a piscinelor exterioare și a grădinițelor private.

Totuși o parte dintre restricții vor fi păstrate. Este vorba despre restaurante care rămân închise, și purtarea măștii de protecție care va rămâne obligatorie.