Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a făcut referire, într-un interviu difuzat marţi, la o posibilă revenire a Cubei pe lista neagră a ţărilor care susţin terorismul.

Pompeo a numit insula comunistă drept ”diabolică”, relatează AFP.

”Influenţa diabolică a Cubei în atât de multe locuri”

Într-o emisiune a canalului Bloomberg, secretarul de stat a confirmat că departamentul său încearcă să întreprindă această recalificare înainte ca el să părăsească funcţia pe 20 ianuarie, punând astfel beţe în roate administraţiei Biden în viitoarele discuţii diplomatice cu Cuba.

„Nu mergem mai departe cu privire la deciziile care vor fi luate cu privire la desemnări, dar lumea a văzut deja influenţa diabolică a Cubei în atât de multe locuri”, a argumentat Pompeo.

„Este potrivit pentru noi să ne întrebăm dacă insula sprijină efectiv terorismul”, a spus Pompeo.

”Şi dacă este aşa, ca în cazul oricărei alte naţiuni care oferă sprijin material teroriştilor, (Cuba) ar trebui, de asemenea, să fie astfel desemnată şi tratată într-un mod care să fie în concordanţă cu comportamentul său”, a precizat el.

Departamentul de Stat ar trebui să facă o evaluare formală a situaţiei

Fostul preşedinte Barack Obama a retras Cuba de pe lista SUA a ţărilor care susţin terorismul în 2015, o calificare care limitează semnificativ investiţiile străine.

El a declarat apoi că încercările Statelor Unite de a izola Cuba timp de 50 de ani au reprezentat un eşec.

Preşedintele ales al SUA Joe Biden a indicat că doreşte cel puţin o revenire la discuţiile începute sub administraţia Obama şi, în special, să se permită americanilor de origine cubaneză să-şi viziteze familiile şi să trimită bani.

Joe Biden ar putea retrage Cuba de pe lista neagră, dar nu imediat, deoarece Departamentul de Stat ar trebui să facă o evaluare formală a situaţiei.

Trebuie precizat că relațiile dintre SUA și Cuba au înregistrat o mai mare deschidere după decesul fostului conducător comunist Fidel Castro Ruz, în 2016, care fusese deja înlocuit la conducerea țării de fratele său, Raul.