Potrivit AFP, șeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a acuzat marţi Rusia că „ameninţă stabilitatea Mediteranei” şi „seamănă haos” în ţările din regiune, informează Agerpres.

Într-un comunicat cu privire la „influenţa rusă în Mediterana”, secretarul de stat american aflat la sfârşit de mandat îi răspunde omologului său rus Serghei Lavrov, „care a acuzat SUA că joacă jocuri politice” în regiune. „Lavrov greşeşte în mod evident şi încearcă să rescrie istoria”, a deplâns Pompeo.

„În realitate, SUA lucrează în mod eficace cu partenerii regionali şi susţin procesele politice sub egida ONU în Libia”, a dat el asigurări pe contul său de Twitter.

„În ceea ce o priveşte, Rusia subminează politica internă a ţărilor din regiunea mediteraneeană, îl susţine pe dictatorul brutal al Siriei (Bashar al-Assad) şi alimentează conflictul din Libia prin intermediul unor grupări aliate”, a continuat Pompeo. „Rusia continuă să ameninţe stabilitatea din regiunea mediteraneană, folosind numeroase tehnici pentru propagarea dezinformării, pentru a submina suveranitatea naţională şi a semăna haos, conflicte şi divizare în ţările din regiune”, a adăugat el în comunicatul său.

Trump nu și-a ținut promisiunea

De menționat este faptul că, Mike Pompeo a denunţat comportamentul Rusiei în Libia, Grecia şi Siria, chiar în ziua în care preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat în cele din urmă pe democratul Joe Biden pentru victoria lui în alegerile prezidenţiale din noiembrie în faţa lui Donald Trump.

De asemenea, de cealaltă parte, preşedintele american, Donald Trump, aflat la sfârşit de mandat nu şi-a ţinut niciodată promisiunea de a îmbunătăţi relaţiile SUA cu Rusia, împiedicându-se de acuzaţiile privind ingerinţa Rusiei în victoria sa din alegerile din 2016 şi de ostilitatea clasei politice americane faţă de Kremlin.

Vladimir Putin a aşteptat mai mult de o lună după victoria lui Joe Biden pentru a-l felicita. „Sunt deschis pentru o colaborare şi contacte cu dumneavoastră”, i-a scris Putin marţi lui Biden într-o telegramă, potrivit unui comunicat al Kremlinului.