„Vizita lui Pompeo este un demers provocator înainte de sfârşitul mandatului administraţiei Trump şi o încălcare flagrantă a suveranităţii Republicii Arabe Siriene”, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe sirian într-un comunicat difuzat de agenţia de presă Sana.

Siria a îndemnat comunitatea internaţională şi Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) să condamne această vizită, care, potrivit Damascului, încalcă rezoluţiile internaţionale.

Ce a spus Mike Pompeo

Mike Pompeo a efectuat joi prima vizită a unui secretar de stat al SUA în Platoul Golan, teritoriu sirian ocupat de Israel, avertizând asupra „riscurilor” pentru statul israelian dacă această zonă strategică ar fi rămas sub controlul Siriei.

„Imaginaţi-vă riscul pe care l-ar reprezenta pentru Occident şi Israel dacă acest teritoriu s-ar afla sub controlul lui Assad” (preşedintele sirian Bashar al-Assad), a declarat Pompeo la faţa locului.

Zona strategică a fost cucerită în 1967

Această zonă strategică a fost cucerită de Israel de la Siria în urma Războiului de Şase Zile, în 1967. În prezent, circa 25.000 de colonişti trăiesc în Platoul Golan alături de aproximativ 23.000 de druzi, dintre care majoritatea pretind că sunt sirieni deşi au statutul de rezidenţi în Israel.

Acest teritoriu, situat la nord de Marea Galileei (cunoscută şi drept Lacul Tiberiada), rămâne de o importanţă strategică pentru sursele sale de apă.

SUA a fost prima țară care a recunoscut suveranitatea

În martie 2019, SUA au devenit prima ţară care a recunoscut suveranitatea israeliană asupra acestui teritoriu aflat la intersecţia Libanului cu Siria, o măsură denunţată de numeroase state.