Executivul intenționează să adopte un proiect de lege prin care vrea să arate că povara crizei economice cauzată de pandemia de coronavirus va fi suportată și de demnitarii din România, umăr la umăr cu cetățenii de rând.

Astfel, Guvernul Orban pregăteşte un act normativ prin care lefurile demnitarilor să fie diminuate cu 25% în timpul stării de urgenţă, susţin surse politice.

Măsura ar putea fi prelungită până în toamnă, când începe viitoarea sesiune parlamentară, anunță adevărul.ro.

Eliminarea pensiilor speciale

Iar tăierea de 25% este similară cu cea pe care trebuie să o suporte angajații din România trimiși în șomaj tehnic, pe fondul blocajului economic generat de epidemie.

În paralel, PNL pregăteşte şi eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, fie prin lege, fie prin ordonanţă de urgenţă, scrie sursa citată.

Tăierile salariale pentru demnitari vin în contextul în care Guvernul Orban a decis să trimită angajaţii din sectorul bugetar în şomaj tehnic timp de 15 zile pe lună pentru a face economie.

Economie la buget

Astfel, liberalii vor să arate că măsurile de austeritate generate de coronavirus se aplică şi pentru parlamentari, nu doar pentru cetăţenii de rând.

Premierul Ludovic Orban a explicat că măsura şomajului tehnic aplicată în unele sectoare din sistemul de stat generează o economie la buget între 1,2 şi 1,5 miliarde de lei.

”Este exact ceea ce am anunţat public, cred că trebuie să fim solidari, cred că trebuie să împărţim greutăţile situaţiei, aşa cum cei din sectorul privat sunt afectaţi, cred că şi sectorul public trebuie să fie solidar, începând cu cei care deţin funcţii de demnitate publică”, a afirmat Ludovic Orban, joi, la TVR.