Adrian Câciu, anunțul momentului pentru următorii pensionari. Vor fi nevoiți să plătească contribuții

În momentul de față, contribuţia la sănătate este de 10%, iar cea pentru pensii de 25%. Totuși, Ministerul Finanţelor a elaborat un proiect de ordonanţă care prevede, printre altele, că persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei vor plăti contribuţii la sănătate.

„O măsură discută, evident, și în mediul public este introducerea contribuției de asigurări sociale, contribuții de sănătate pe pensiile care depășesc valoarea de 4.000 de lei, doar pentru diferența care depășește acest nivel.

Aici este vorba și de acele pensii despre care în mediul public se discută de ani de zile cu caracter special sau pensii de serviciu care depășesc această valoare și am spus-o întotdeauna: cred că România nu este într-o situație fericită din perspectiva finanțării sistemului de sănătate și în contextul în care 80% dintre români câștigă sub 4.000 de lei cred că ceilalți ar putea să-și plătească contribuția de sănătate astfel încât să beneficieze evident și de serviciile de sănătate la nivelul la care se plătește.

În marje nominale, după creșterea aplicată prin punctul de pensie, discutând de ceea ce afectează sistemul public de pensii, vă spun că sumele sunt de ordinul a 39 de lei, 45 de lei, 50 de lei, dar din creștere, și nu din ceea ce primea omul, persoana până acum”, a explicat Adrian Câciu.

Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ

„Pentru implementarea măsurilor din domeniul fiscal cuprinse în Programul de guvernare, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 42/2021 pentru acordarea încrederii Guvernului, precum şi a obiectivelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu privire la necesitatea reducerii distorsiunilor şi stimulentelor fiscale, se propune eliminarea facilităţii de exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii pentru partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.

Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei lunar, o reprezintă partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie”, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ.

De asemenea, ministrul Finanţelor Publice a anunţat că în şedinţa de Guvern s-au aprobat două legi importante, în perspectiva bugetului pe 2022, şi anume legea plafoanelor şi OUG-ul privind prorogarea unor termene şli unele măsuri fiscale.

„Sunt câteva mesaje de transmis. România îşi va menţine gtraiectoria de reducere a deficitelor”, a spus ministrulul, explicând că deficitul pe cash va fi 5,84% iar pe ESA, 6,2%, precum este angajamentul în faţa Comisiei Europene.