Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, face un anunț extrem de important pentru medicii de la Unitățile de Primiri Urgențe (UPU). Pintea vrea ca vârsta de pensionare a acestora să scadă și aceștia să iasă la pensie mai devreme.

Pintea spune că nu este firesc ca medicii, cu aceeași muncă și aceeași pregătire, să se pensioneze la vârste diferite, doar pentru că țin de ministere diferite. Despre medicii din UPU, ea crede că vârsta de pensionare trebuie să scadă.

 

Pintea s-a referit la faptul că medicii care sunt încadrați ai Ministerului de Interne (medici militari, paramedici) se pot pensiona la 55 de ani, față de medicii încadrați în unitățile medicale ce țin de Ministerul Sănătății, care se pensionează la 65 sau 67 de ani.

„Nu este firesc ca medicii din urgență care fac gărzi în UPU – SMURD să se pensionează la 65-67, în timp ce paramendicii, care sunt încadrați în structura SMURD, Ministerul de Interne, se pensionează la 55. Sigur, există o inadvertență”, a spus Pintea, conform dcmedical.ro.

Mai mult, Pintea spune că Ministerul Muncii  este cel care ar trebui să promoveze un act legislativ care să reglementeze această inadvertență.

Despre prelungirea vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, ea a mai arătat că modificarea s-a făcut la propunerea unor medici, pentru a da, astfel posibilitatea unora cu specializări în care este lipsă de medici să lucreze mai mult. „Există spitale care nu au de unde să angajeze medici pe o anumită specialitate și atunci este obligatoriu să prelungim activitatea unora care mai sunt acolo.

Dar eu cred că în surt timp această problemă nu va mai fi de actualitate, pentru că numărul de locuri la rezidențiat în ultimii doi ani a crescut considerabil, inclusiv pe acele specialități deficitare. Deci vor fi acoperite posturile cu probleme”, a explicat Pintea, conform sursei citate.