Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a inițiat o propunere legislativă (B3/2022) care creează posibilitatea ca beneficiarii de pensii militare să poată alege modalitatea prin care pot primi taloanele de pensie: fie la domiciliu, fie la adresa de reședință, iar la solicitarea acestora, chiar în format electronic, pentru cei care nu doresc o copie fizică.

Pensionarii militari pot primi taloanele de pensie și în format digital

Inițiativa legislativă modifică şi completează articolului 67 din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat prin care se statua că pensionarii militari pot primi taloanele de pensii doar la domiciliul acestora. O limitare nejustificată într-un moment în care mobilitatea este crescută și mai ales într-o epocă informațională.

„Propunerea a fost inițiată ca urmare a mai multor sesizări pe care le-am primit la cabinetul parlamentar pe parcursul Stării de Urgență și a Stării de Alertă, când distincția între domiciliu și reședință a fost mai acut făcută, mai ales în perioada în care se cereau declarațiile scrise.

După cum știm, talonul de pensie nu este o hârtie fără valoare. În baza sa pensionarii pot uzita de anumite drepturi sau sunt informați asupra modificărilor aduse valorii pensiilor. De multe ori, în cazul în care nu sunt găsiți la domiciliu de către poștași, documentele de informare cu privire la sumele plătite se rătăcesc la oficiul poștal” a declarat senatorul Nicoleta Pauliuc.

Introducerea posibilității transmiterii taloanelor de pensie prin poșta electronică va duce la scăderea costurilor suportate de către stat pentru trimiterea fizică a acestor documente de informare, eliminându-se astfel o inechitate pentru pensionarii militari, conform unui comunicat de presă transmis de Senat.

De asemenea, acum tuturor pensionarilor li se poate elibera talonul mov în format electronic.

Cum se poate completa o cerere pentru primirea talonului mov electronic?

Marți, 18 ianuarie, Violeta Alexandru a scris pe rețelele de socializare un mesaj în care a explicat cum se poate accesa talonul mov în format electronic. Aceasta le-a spus oamenilor de acasă că deja s-a publicat modelul cererii pe care trebuie să o depună fiecare pensionar interesat.

„S-a publicat modelul cererii pe care trebuie să o depună fiecare pensionar interesat să primească talonul mov în format electronic. Pe cei care doresc, îi rog să acceseze: https://www.cnpp.ro/-/precizari-referitoare-la-transmiterea-electronica-a-documentului-de-informare

Trebuie să aveți cont în Portalul CNPP. Pentru a crea cont, se completează online o cerere, se semnează și în urma depunerii acesteia la CNPP (absurd proces dar aceasta este o altă luptă!), se primesc datele de acces în Portal.

Detalii aici: https://www.cnpp.ro/solicitare-acces-online. Cererea trebuie depusă personal la casa teritorială de pensii sau prin email dar, atenție, cu semnătură electronică. După crearea contului, cererea pentru talonul mov se completează și se transmite prin Portal, în secțiunea „Depunere cereri și documente” din cadrul domeniului „Comunicare cu publicul”.

În cerere se va opta pentru transmiterea talonului prin e-mail (adresa trebuie să fie cea declarată la deschiderea contului în Portalul CNPP) sau în contul din Portalul CNPP.”, a scris fostul ministru al Muncii pe Facebook.