Se schimbă pensiile în România

Se schimbă pensiile în România! Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că Comisia Europeană și-a exprimat punctul de vedere cu privire la pensiile speciale din țară. Acest lucru marchează un pas semnificativ în procesul de reformă a sistemului de pensii speciale din România.

Reprezentanții Comisiei Europene au transmis opinia lor cu privire la această problemă. Acum, responsabilitatea este pe umerii Ministerului Justiției. Instituția trebuie să facă modificări în legea pensiilor.

Marcel Ciolacu a făcut aceste declarații în timpul vizitei sale la Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse și Procese Inovative-CAMPUS.

El a subliniat că Ministerul Justiției este în curs de acțiune pentru a introduce aceste modificări în legea pensiilor.

„Au trimis care este părerea dânşilor (reprezentanţii Comisiei Europene – n.r.) şi în acest moment Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările la legea pensiilor, în concordanţă cu decizia CCR”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a insistat asupra necesității închiderii procesului parlamentar referitor la aceste modificări până la 1 noiembrie. El a avertizat că neînchiderea acestui proces ar putea duce la pierderea a 1,4 miliarde de euro pentru România. Această etapă este crucială pentru țară și pentru respectarea normelor europene.

Reforma sistemului de pensii speciale este un subiect sensibil și important pentru România. Implicarea Comisiei Europene aduce un nou nivel de responsabilitate și urgență pentru autoritățile românești.

Este așteptat ca Ministerul Justiției să acționeze rapid și eficient pentru a implementa aceste modificări și a asigura conformitatea cu standardele europene, ceea ce ar putea contribui la o mai mare transparență și echitate în sistemul de pensii din țară.

Bani bancnote salarii pensii cresterea pensiilor
SURSA FOTO: Dreamstime

Noua lege a pensiilor intră în vigoare la 1 ianuarie 2024

Marcel Ciolacu a anunțat că guvernul își propune ca noua lege a pensiilor să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024.

În cazul în care acest lucru nu se întâmplă, guvernul are în plan să introducă un ajutor financiar one-off pentru a acoperi gaura creată de întârzierea implementării legii.

Ciolacu a subliniat că un proiect de lege este în curs de elaborare și că Banca Mondială a furnizat deja României un prim draft al acestuia.

„Lucrăm. Deja ne-a dat Banca Mondială primul draft. A fost o discuţie între cei de la Ministerul Muncii şi cei de la Comisia Europeană, urmând să închidem legea şi pe urmă să venim cu prima lectură”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu și-a reiterat angajamentul ferm față de implementarea noii legi a pensiilor începând cu 1 ianuarie 2024.

„Eu îmi doresc foarte mult să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Dacă, Doamne ferește, din acest hățiș, să fie la CCR, oricum voi veni în locul legii cu un ajutor one-off care va acoperi legea.”, spune el.

Reformă semnificativă în sistemul pensiilor

Când a fost întrebat despre simulările privind creșterea pensiilor, premierul a afirmat că acestea vor fi prezentate publicului în curând. Munca echipei de la Ministerul Muncii este în plină desfășurare.

O altă întrebare importantă a fost legată de diferențierea pensiilor și salariilor minime din 2024. Premierul Ciolacu a explicat că diferențierea va avea loc dacă se intervine în mod one-off. Scenariul este deja prevăzut în proiectul legii.

Această abordare se încadrează în principiile solicitate de Comisia Europeană și reprezintă o modalitate de a asigura un echilibru în sistemul de pensii al României.

În ceea ce privește menținerea deficitului bugetar sub control, premierul a fost încrezător.

El a subliniat importanța menținerii stabilității în ciuda presiunilor și a evidențiat faptul că Guvernul face tot posibilul pentru a gestiona situația într-un mod echilibrat.

Premierul Ciolacu a subliniat că reforma pensiilor va avea un impact semnificativ în primul an, cu o creștere a întregii anvelope pentru pensii, care este de 100 de miliarde de lei.

„Se va explica foarte clar, nu am nicio reţinere să vin, după ce vom avea deja draftul trimis la Comisia Europeană, o să venim în spaţiul public, doamna ministru, şi vom explica. Cam acestea sunt principiile”, a completat prim-ministrul.