Mircea Geoană, primul în intențiilor românilor la vot

Mircea Geoană ar fi cel mai votat candidat la alegerile prezidențiale, dacă acestea ar avea loc duminica viitoare. Un nou sondaj INSCOP, realizat la cererea news.ro, arată că cei mai mulți români l-ar vota pe secretarul general al NATO pentru funcția de președinte al României.

Dintre cei care au răspuns la sondaj, 25,3% au răspuns că ar vota cu el, iar 24,6% au răspuns că ar vota cu acesta în mod clar și s-ar prezenta sigur la secțiile de votare.

Marcel Ciolacu, al doilea cel mai votat personaj politic

În sondaj se mai arată care sunt restul personajelor politice care ar fi votate de către români pentru funcția de președinte al României.

Așadar, avem:

  • Marcel Ciolacu (PSD) – 19,5% ar vota cu el, 21,4% ar vota cu el și ar merge sigur la vot
  • George Simion (AUR) 18,7% ar vota cu el, 18,5% ar vota cu el și ar merge sigur la vot
  • Nicolae Ciucă (PNL) – 11,2% ar vota cu el, 12,8% ar vota cu el și ar merge sigur la vot
  • Diana Șoșoacă (SOS România) – 10,1% ar vota cu ea, 8,4% ar vota cu ea și ar merge sigur la vot
  • Cătălin Drulă (USR, PMP, FD) – 5,6% ar vota cu el, 5,4% ar vota cu el și ar merge sigur la vot
  • Dacian Cioloș (REPER) – 4,1% ar vota cu el, 3,4% ar vota cu el și ar merge sigur la vot
  • Kelemen Hunor (UDMR) – 2,7% ar vota cu el, 2,3% ar vota cu el și ar merge sigur la vot

De altfel, au existat și 2,8% dintre respondenți care au precizat că ar vota alt candidat.

Mircea Geoană
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Mircea Geoană sau Marcel Ciolacu ar câștiga turul II al alegerilor

Același sondaj a venit cu mai multe variante pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. În varianta în care Mircea Geoană și George Simion ajung în turul II al alegerilor, acesta va fi câștigat de către secretarul general al NATO. Scorul final ar fi de 63,5% Geoană, 36,5% Simion.

În scenariul în care lupta pentru Cotroceni s-ar da între Marcel Ciolacu și George Simion, cel care ar câștiga ar fi liderul PSD. Ciolacu ar avea scorul de 58,8%, iar Simion de 41,2%.

Un scenariu care implică liberalii arată că în lupta dintre Nicolae Ciucă și George Simion, președintele PNL ar ieși câștigător. El ar avea un scor de 52,2%, iar Simion de 47,8%.

Mai există alte două variante în care este implicat Emil Boc. În prima variantă, lupta se dă între Marcel Ciolacu și Emil Boc. Liderul PSD ar ieși învingător cu un scor de 50,4%, în timp ce Boc ar avea un scor de 49,6%.

Cea dea doua variantă îi implică pe Mircea Geoană și Emil Boc. Și de această dată, Emil Boc pierde cursa prezidențială cu un scor de 40,1%, în timp ce Mircea Geoană a obținut un scor de 59,9%.