Două modificări semnificative ale schemelor de înscriere automată la sistemul de pensii au ajuns deja la următoarea etapă de definitivare.

Modificările propuse ar reduce vârsta la care persoanele din Marea Britanie sunt incluse automat în sistemul de asigurări de pensie la locul de muncă, la 18 ani, în loc de cât este în prezent – 22 de ani, informează The Sun. Proiectul de lege cu noile propuneri pentru extinderea înscrierii automate la pensie a intrat în dezbateri în Camera Lorzilor, subliniază tabloidul.

Orice angajat, indiferent de salariu, va putea economisi pentru pensia de stat

Milioane de britanici ar putea beneficia de bani mai mulți, cu sume de până la 159.000 de lire sterline, la pensionare, dacă această schimbare legislativă va fi votată. De asemenea, se va reduce limita inferioară a salariului (LEL) iar orice angajat, indiferent de salariu, va putea economisi pentru pensia de stat.

În prezent, o persoană trebuie să câștige cel puțin 6.240 de lire sterline pentru a putea contribui la pensie. Pensia de stat nu este oferită automat, ci trebuie să se aplice pentru ea.

Modificările legislative ar putea schimba viața angajaților, ajutându-i să economisească suficient pentru la pensie

Alice Guy, șefa de pensii și economii, la Interactive Investor (II) a declarat:

„Modificările par mici, dar ar putea schimba viața multor angajați, ajutându-i să economisească suficient pentru pensionare, în special în cazul lucrătorilor mai săraci. Este o veste bună că regulile de înscriere automată la pensie vor include acum și cei mai tineri lucrători, precum și toate veniturile de până la 50.270 de lire sterline.”

Guy a adăugat că schimbările vor fi o gură de oxigen mai ales pentru femei și angajații mai săraci care străduiesc să economisească suficienți bani pentru a se putea pensiona. Dar, susține ea, schimbările actuale reprezintă doar un pas în direcția corectă.

În conformitate cu regulile de înscriere automată, un angajat trebuie să fie înscris la o pensie de stat la locul de muncă la care să contribuie cu minimum 8% din salariu.

Britanicii vor beneficia de sume considerabile la pensie

Proiectul de lege cu noile propuneri pentru extinderea înscrierii automate a intrat spre dezbateri, în treia lectură, în Camera Lorzilor. Aceasta este următoarea etapă înainte ca proiectul de lege, dacă va fi adoptat, să primească avizul regal și să devină lege. Experții au analizat cifrele și au descoperit că modificările legislative ar putea avea un impact major, britanicii urmând să beneficieze de sume considerabile la pensie, dacă vor fi adoptate.

Astfel, un britanic care câștigă 20.000 de lire sterline la vârsta de 18 ani și își plătește contribuția la pensie până la vârsta de 66 de ani, ar putea primi un spor de pensionare de 159.000 de lire sterline ca urmare a acestor modificări. De asemenea, un angajat care câștigă 30.000 de lire sterline la 18 ani și care contribuie la pensie până la 66 de ani, ar putea primi un spor de pensionare de 199.000 de lire sterline.

Ce este înregistrarea automată

Înscrierea automată este atunci când un angajat este plasat automat în sistemul de pensii la locul de muncă, cu contribuția dedusă din salariu. Cei care au sub 22 de ani sau câștigă mai puțin de 10.000 de lire sterline trebuie să solicite înscrierea. Un procent de 8% trebuie plătit pentru pensie, angajatul contribuind cu 5%, iar angajatorul cu cel puțin 3%.

La ora actuală vârsta la care o persoană poate lua pensia de stat este 66 de ani și majorarea la 67 de ani este prevăzută legal pentru 2026 – 2028 pentru persoanele născute după 5 aprilie 1960, iar cea la 68 de ani era prevăzută pentru 2044 – 2046 pentru persoanele născute după 5 aprilie 1977, însă un raport independent recomandase avansarea acestei date pentru 2037 – 2039.