S-a dat legea care va intra în vigoare luna viitoare. Autoritățile din domeniul energiei au stabilit o procedură mai simplă pentru schimbarea furnizorului de curent și gaze. Spre deosebire de situația din prezent, noua procedură se va aplica atât pentru schimbarea furnizorului de energie electrică, cât și a celui de gaze naturale. Dar asta nu e tot. Printr-un alt act normativ ce a modificat recent cadrul legal al distribuției de curent și gaze, au fost stabilite noi termene pentru liberalizarea totală a piețelor de energie.

Cum poți plăti facturi mai mici

Noua procedură unică stabilește pașii ce trebuie urmați de consumatori pentru schimbarea atât a furnizorului de energie electrică, cât și a celui de gaze naturale. Aceasta poate fi consultată în Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr. 234/2019. Actul a fost deja publicat în Monitorul Oficial și se va aplica în 30 de zile de la publicare, respectiv din 12 februarie 2020.

Prin acest ordin, ANRE a comasat cele două proceduri ce sunt folosite acum pentru schimbarea furnizorilor de energie, adică procedura de schimbare a furnizorului de electricitate și cea de schimbare a furnizorului de gaze naturale. Dispoziția ANRE extinde termenul actual în care se poate schimba furnizorul de energie electrică și asupra furnizorilor de gaze naturale. Mai exact, din 12 februarie, la fel cum se întâmplă acum în cazul curentului electric, și procesul de schimbare a furnizorului de gaze trebuie să dureze cel mult 21 de zile, anunță avocatnet.ro.

Noua metodologie unică extinde procedura ce trebuie utilizată în prezent pentru schimbarea furnizorului de curent electric și asupra schimbării furnizorului de gaze naturale. Procedura utilizată deja pentru schimbarea furnizorului de electricitate este simplă și nu implică mult efort din partea consumatorului, așadar, după intrarea în vigoare a ordinului ANRE, și schimbarea furnizorul de gaze va fi la fel de ușoară.